57.MEDNARODNI SLIKARSKI EX-TEMPORE PIRAN

Objavljeno dne
  1. avgust‒3. september 2022

Ex-tempore Piran je eden najpomembnejših likovnih dogodkov v slovenski Istri,  prepoznaven po svojem tekmovalnem značaju in dolgi tradiciji. Udeležujejo se ga akademsko formirani ustvarjalci, mladi likovniki in ljubitelji slikarstva, ki prihajajo iz Slovenije in različnih, predvsem sosednjih držav.

V Obalnih galerijah Piran želijo, da bi tudi letošnjo edicijo zaznamovala udeležba mladih; njim je že vrsto let namenjena tudi posebna nagrada v obliki osebne razstave v piranski Galeriji Herman Pečarič.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Riccardo Caldura, direktor Akademije lepih umetnosti v Benetkah (Italija), Vadim Fiškin, umetnik in profesor na Akademiji v Lienzu v Avstriji (Slovenija) in Jerica Ziherl, umetnostna zgodovinarka in ravnateljica / kustosinja / v Muzeju Lapidarium v Novigradu (Hrvaška), je opravila izbor slik za razstavo v Mestni galeriji.

Slavnostna podelitev nagrad je bila v soboto, 3.9.2022 zvečer na Tartinijevem trgu. S tem se je v Piranu sklenil slikarski ekstempore, na katerega se je prijavilo 227 udeležencev, oddanih je bilo 194 likovnih del. Nagrado grand prix, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je dobil Matic Moškon iz Slovenije za sliko z naslovom Zgolj opazovalec.

Odkupno nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran v obliki samostojne razstave v piranski Galeriji Herman Pečarič, je prejela Blažka Križan iz Slovenije za sliko z naslovom Tokovi.

Posebno nagrado Cesare Dell’Acqua je prejel Mladen Stropnik iz Slovenije za delo z naslovom Beu oblak (Beli oblak). Žirija je v utemeljitvi zapisala: “Natančnost in površnost, središčnost in decentralizacija, površina in volumen. Delo, ki stoji pred gledalcem na steni, bi se lahko razvilo tudi v prostorsko instalacijo. S svojim minimalizmom in konceptualnim pristopom se umešča v sfero sodobnega eksperimentiranja, ki ne razlikuje med žanri in spretno prepleta formalne rešitve. Gre za zelo posodobljeno interpretacijo razmerja med formo in konceptom, med dvodimenzionalnim in tridimenzionalnim.”

Kot je še zapisala, je ravno zaradi razgibanosti kompozicijskih vidikov, ki jih razkriva tudi v svoji skrajni redukciji, umetnika prepoznala kot najbolj zanimivega ustvarjalca, ki mu bo v programskem letu 2023 zaupana osebna razstava v Obalnih galerijah Piran. Posebno nagrado Cesare Dell’Acqua podeljujejo Obalne galerije Piran, podprla jo je Mestna Občina Koper. Nagrada je v obliki samostojne razstave v Obalnih galerijah Piran.

Nagrado Tartini 330, ki jo podeljuje združenje Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, je v obliki samostojne razstave v Hiši Tartini v Piranu prejela Metka Pepelnak iz Slovenije za delo z naslovom Amulet.

Na Ex temporu so sodelovali tudi trije slikarji z usti: Vojko Gašperut, Benjamin Žnidaršič in Željko Vertelj, ki jim je bil Mladen Stropnik pred leti celo mentor.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi