RAZSTAVA GRAFIK JOŽETA POTOKARJA

Objavljeno dne

Ob začetku nove sezone razstav v Galeriji “Štala”, ki deluje v okviru Kulturnega centra Zavoda Ars Viva v Podcerkvi, smo v marcu 2018 postavili na ogled DSC 0514razstavo grafik likovnega ustvarjalca starejše generacije Jožeta Potokarja Cvrča z naslovom ”Trbovlje”.

20180312 180453Potokar svoje slikarsko izražanje neprekinjeno nadgrajuje. Tokrat odkriva nove dimenzije, kjer gledalce nagovarja zgolj z otisnjenimi strukturami in črno belimi odnosi. Za njegovo grafično ustvarjanje je značilno vračanje v izrazno in simbolno preteklost ter vestno posvečanje tradicionalnim grafičnim tehnikam. Temeljne značilnosti njegovega načina so: mehanska ali kemična obdelava, priprava tiskovne plošče z različnimi jeklenimi iglami in kontroliranimi, prostoročnimi risarskimi potezami (praskami), poudarjanje strukturne linije kot osnovnim izraznim sredstvom z minimalnimi, pestrimi likovnimi izpovedovanji. Njegove grafične podobe skušajo na meditativen, vsebinsko sporočilen način prikazati univerzalni geometrijski svet konkretnih, stiliziranih likov. Raznovrstne in bogate geometrijske forme mu omogočajo neomejeno domišljijo z optimističnim reševanjem likovnih problemov.

Grafična dela Jožeta Potokarja Cvrča so poznana marsikateremu Trboveljčanu. V svojih slikah lovi podobe iz vsakdanjega življenja v rudarskem okolju, posebno 20180312 180505pozornost pa posveča tudi beleženju različnih podob rodnega Trbovlja. Do Trbovelj čuti posebno navezanost, kar je moč čutiti tudi skozi njegovo ustvarjanje. Razstava izraža strast in zagnanost razstavljalca, tako po izražanju svojih vrednot, kot po likovnemu 20180312 180425izražanju sporočila.

»Pri mojih slikah, predvsem pri grafikah in risbah, je moč zaznati prisotnost »knapovšne«, vendar pri tem ne gre za obujanje spominov, ampak za moj način življenja. Ljudje večkrat izrazijo skrb, da bo ta tradicija pozabljena, kar pa mene ne zanima. Mene je to okolje preprosto zaznamovalo, mi zbudilo zanimanje za preproste vsakdanje reči, kot so pozdravi starih gospa, sproščeni pogovori med sosedi, zbijanje šal itn. Po drugi strani je moje delo tudi gledanje nazaj, vendar si dandanes preteklost vsak razlaga po svoje – od novinarjev, kritikov, zgodovinarjev in drugih strokovnjakov … Sam mislim, da moraš takšno življenje predvsem občutiti. Jaz sem se rodil in bom verjetno tudi umrl v Trbovljah. To je mesto, ki ga živim, imam rad in ta občutek pripadnosti se kaže tudi v mojih delih.«

Razstava je na ogled vsak delovni dan med 8. in 15. uro. V soboto in nedeljo po dogovoru.

test test test test test test test test

Deli z ostalimi