Dan poškodbe hrbtenjače

Objavljeno dne

Mednarodni dnevi obeležujejo pomembne vidike človeškega življenja in zgodovine. Med njimi tudi dan poškodbe hrbtenjače, ki ga praznujemo vsakega 5.

 septembra in ki naj bi povečal ozaveščenost širše javnosti.

To leto in že nekaj let nazaj se je tudi UO Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami VDMFK, odločil, da z raznimi slikarskimi akcijami vsako leto 5. septembra opozorimo javnost na naše ustvarjalno življenje. Vsak po svojih močeh se je odzval na ta apel in opozoril na svoje sdelo z video prispevkom, fotografijo na istagramu, ali člankom na blogu. Obenem pa smo se spomnili tudi ustanovitelja Mednarodnega združenja VDMFK Ericka Arnulfa Stegmanna.

Tudi v Sloveniji je bila ena od akcij izpeljana v Domu paraplegikov v Pacugu, kjer smo na slikarski delavnici predstavljali slikanje z usti drugim invalidom in jim z našim slikanjem pokazali možnost za polno življenje, vlivali samozavest in samospoštovanje.
Predpostavlja se, da bi ozaveščenost invalidnim osebam olajšala vključevanje v življenje in zagotovila večje možnosti za uspeh preventivnih programov.
Poškodba hrbtenjače ima za poškodovane hude telesne, duševne, socialne, spolne in poklicne posledice. Poleg tega poškodba poveča ekonomsko breme za vsakega posameznika in posledično tudi za njegovo družino.

Na slikarski delavnici so sodeloval: Mojca Tršar, Rasso Causevig, Željko Vertelj in Benjamin Žnidaršič.

test test test test test test

Deli z ostalimi