Ex tempore Piran

Objavljeno dne

Mednarodni dogodek, ki ga letos prirejajo že 55., je prepoznaven po svojem tekmovalnem značaju in dolgi tradiciji, saj že več kot 50 let bogati kulturni utrip tega turističnega kraja. Udeležujejo se ga akademsko izobraženi ustvarjalci, mladi likovniki in ljubitelji slikarstva, ki prihajajo iz Slovenije in različnih, predvsem sosednjih držav. O letošnjih likovnih delih presoja mednarodna strokovna žirija v sestavi Ketrin Miličević Mijošek, Aurore Fonda in Petje Grafenauer. Zaključek 5., septembra je bil nenavaden, saj je zaradi novih razmer potekal v nekoliko drugačni izvedbi. Slavnostne podelitve se je udeležilo omejeno število povabljenih, je pa zato dogodek prvič bilo mogoče v živo spremljati na spletu.

Sklepno slovesnost enega najpomembnejših likovnih dogodkov v slovenski Istri so v soboto, 5. septembra 2020, v neposrednem prenosu predvajali na Facebookovem profilu Obalnih galerij Piran. Nastopila sta Godalni kvartet Feguš in plesalka Eva Jankovich.

Opravila je izbor slik za razstavo v obeh razstaviščih in podelila več različnih nagrad, med temi tudi prestižni grand prix v vrednosti 2000 evrov. Organizatorji so ob tem poudarili naklonjenost zvestih zbirateljev, ki so se kljub posebnim razmeram zaradi covida-19 tudi letos odzvali.

Grand prix, najvišjo odkupno nagrado, ki jo podeljujejo Obalne galerije Piran, je po izboru žirije prejela Renata Pentek-Šimoković za sliko z naslovom Insieme, united, united Europe. “V času politične negotovosti Evropske unije delo hrvaške umetniice z ironičnim pristopom direktno nagovarja spremenljivo družbeno stanje, ki lahko vzplamti v vsakem trenutku. Vsebina je predstavljena tako, da prek estetike privlačnosti posreduje neprijetno ost,” beremo v obrazložitvi.

Veliko odkupno nagrado prejme Milena Roštohar, nagrado za najboljše delo avtorja, starega do 35 let, pa Lara Popov, ki s tem prejme samostojno razstavo v piranski Galeriji Herman Pečarič. V obrazložitvi je žirija zapisala, da delo odlikuje zanimiva konceptualna naravnanost, v kateri združi banalni ready made s podobo morja, s sladko vsebino vred, v repetitivno podobo. Morska veduta je tako posodobljena, povezana z množično potrošnjo in znova aktualna.

Veliki hotelski nagradi prejmeta Dagmar Breschan in Barbara Kastelec. Nagradi za delo na papirju sta šli Tini Konec in Tihani Karlović. Dobitniki treh posebnih nagrad, ki jih izbirajo zbiralci sami, so Monika Slemc, Matjaž Borovničar in Tea Kralj. Malo odkupno nagrado prejme Goranka Supin. Velike odkupne nagrade pa Nataša Bezić, Vasko Vidmar, Igor Banfi, Jože Kotar in Simon Kastelic. Nagrado otroci do 15 let, prejme Pia Beganović, učenka 3. razreda osnovne šole.

Mednarodnega dogodka so se udeležili tudi slikarji, ki so ustvarjali v Pacugu: Maša Poplas, Benjamin Žnidaršič, Željko Verterlj, Mojca Ttršar in Vojko Gašperut.

Razstavi del, nastalih v okviru letošnjega festivala Ex-tempora, bosta do vključno 18. oktobra na ogled v Galeriji Monfort v Portorožu in v Mestni galeriji Piran.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi