Festival BINA MIRA 2020 v Podcerkvi

Objavljeno dne

V tednu med 2.4 in 10.4.2022 se v Podcerkvi v Zavodu ARS VIVA srečujejo gledališke skupine iz sedmih držav v okviru »Bine mira«. 66 umetnikov ustvarja v najrazličnejših umetniških zvrsteh.

Bina Mira predstavlja evropsko mladinsko gibanje, ki svojo željo po miru in združitvi izraža z uprizoritvenimi oblikami umetnosti. Ob določenih priložnostih to voljo simbolično podpirajo teki z baklo miru.

Bina Mira 2020 je bila zaradi epidemioloških razmerr že većkrat prestavljena. Končno je festival, v organizaciji Kulturnega društva Hrlekin iz Postojne in mnogih podpornih organizacij, dobil svoj dom v Zavodu Ars Viva. V skladu s temo »Za mir in naravo« je Loška dolina gotovo pravi izbor. Kulturno društvo Hrlekin že 15 let razvija in uprizarja lastne predstave, do danes je bilo uprizorjenih 25 odrskih del. Skupno delo naglušnih in gluhih mladih je prednostna naloga. Obravnava ekološke problematike je tudi v središču predstav, kot v predstavi AEI, ki jo je skupina predstavila na festivalu Bina Mira v Banja Luki leta 2012 in je bila prikazana na številnih drugih festivalih. Poleg tega gledališče že 10 let organizira mednarodni multimedijski festival FAK v Postojni. Januarja 2020 je Teater Harlekin skupaj z DIS Teatrom Banja Luka (Bosna in Hercegovina) oddalo vlogo za financiranje festivala Bina Mira v Sloveniji pri Nacionalni agenciji za Erasmus+. Kontaktna oseba je Dejan Lujić.

Delavnice

  1. Kako ravnati s čustvi in ​​jih nadzorovati
  2. Drugo življenje tetra pack-a
  3. Glasba – Čustva – Gledališče
  4. Lutkovno gledališče
  5. Navidezna in razširjena resničnost (VR in AR)
  6. Delavnica filmske produkcije

 

Poleg vrednot EU, ki igrajo pomembno vlogo na vsakem festivalu Bina Mira, sta želja po miru in spoštovanju narave letošnji temi, ki ju vsi partnerji želijo vključiti v svoje gledališke scene. Te teme obravnavajo tudi delavnice. Delavnica bo namenjena umetniški obdelavi recikliranega materiala. Tudi ostale plesne, glasbene, filmske in gledališke delavnice bodo obravnavale teme miru in spoštovanja. Mimogrede, Slovenija se že leta zavzema za »zelena vprašanja« in je v letu 2017 – letu trajnostnega razvoja turizma – prejela naziv najbolj trajnostne države OZN, saj je dosegla najvišjo oceno v vseh kategorijah. Slovenija je tako pionir na področju varstva okolja, podnebnih sprememb in biološke raznovrstnosti. Mitja Kranjc, predsednik Kulturnega društva Harlekin, je z veseljem sprejel svoje goste v Slovenijo.

Partnerske organizacije

Aachener Netzwerk für humanitäre Hilfe und interkulturelle Friedensarbeit e.V.
Agora Theater, Eupen (Belgien)
Centar za kreativno odrastanje i multkulturalnu Saradnju CEKOM (Serbien)
DIS Pozorište mladih, Banja Luka (BiH)
Gustav-Heinemann-Gesamtschule, Alsdorf
Liceul Tehnologic Lucian Blaga, Reghin (Rumänien)
Rohestheater, Mies-van-der-Rohe-Schule
Teatar Tirena , Zagreb(Kroatien)
Udruzenje „Pozoriste mladih Tuzle“, Tuzla (BiH)

 

 

 

test test test test test

Deli z ostalimi