Filmski večeri v Letnem gledališču

Objavljeno dne

FILMSKI VEČERI

V letnem gledališču Cirkl smo v Podcerkvi od 19. do 21.julija 2019 izvedli “FILMSKE VEČERE”. Prireditve se je v 3 dneh udeležilo približno 350 gledalcev. Prvi dan v petek 19. 7. 2019 smo ob 21. uri predvajali film Do konca in naprej. Film opisuje čas med dvema vojnama v Sloveniji, ko je Tone Hac, bivši trgovski vajenec, ropar, tolovaj, obenem pa nevzdržni lomilec ženskih src, po Sloveniji polnil časopisne stolpce. Inšpektor Alojz Kranjc, vestni predstavnik oblasti, ki mu je delovna dolžnost nad vsem, mu je vseskozi na sledi. Ne more pa preprečiti, da bi mu Tone Hac kakšne ne zagodel čisto pred nosom, pa čeprav ga zasleduje cela četa policajev na kolesih. Prireditve se je udeležilo približno 60 gledalcev.

Drugi dan v soboto 20.7.2019 ob 21. uri smo predvajali  Bohemian Rhapsody. 25 let je že od smrti pevca skupine Queen, nastopaškega Freddieja Mercuryja, toda glasba živi naprej. Freddie je na novo opredelil in hkrati presegel mnoge stereotipe, podobno kot se glasba skupine Queen še vedno upira predalčkanju v tradicionalne žanre. Morda je ravno zato skupina takšen medgeneracijski, večkulturni in globalni fenomen. Prireditve se je udeležilo približno 150 gledalcev.

Tretji dan v nedeljo 21.7.2019 ob 21. uri je bil na sporedu film po legendarni zgodbi Aladin. Talentiran režiser Guy Ritchie prinaša romantično glasbeno avanturo, nameščeno v fiktivno pristaniško mesto Agrabah. V glavnih vlogah nastopajo: duh iz čarobne svetilke (Will Smith), šarmantni lopov Aladin (Mena Massoud) ter Jasmina (Naomi Scott), skromna in odločna princesa svobodnega duha. Njihovi pustolovščini se pridružijo tudi magični čarovnik Jafar (Marwan Kenzari), Sultan (Navid Negahban), ki je zaskrbljen za dobrobit in prihodnost svoje hčerke Jasmine, Jasminina najboljša prijateljica Dalia (Nasim Pedrad), lep in aroganten osvajalec Princ Anders (Billy Magnussen) ter Haskim (Numan Acar) kot Jafarjev prvi pomočnik in kapitan straže. Prireditve se je udeležilo 120 gledalcev.
Naša vizija letnega kina, ki naj film in gledalca postavlja v središče družbeno-kulturnega dogajanja, je odprti vrata raznolikemu in prepoznavnemu programskemu spektru za gledalce vseh generacij, potreb in zanimanj. Naš namen je torej tudi filmska vzgoja, s katero otroke in mlade uvedemo v osnove razumevanja zgodovine filma kot medija, umetnosti in popularnega stičišča raznoraznih mrež simbolike, specifične govorice, estetike in družbenih kontekstov. Namen filmske vzgoje je otroke in mlade naučiti gledati film celostno ter jim izostriti kritičen pogled za popularne medijske vsebine.
Prireditev je potekala prvo leto, saj gre za popolnoma novo stvar v celotni regiji. Za takšen projekt smo morali zagotoviti dobrega operaterja, ki je bil sposoben takšnega projekta. Poleg tega pa se je bilo potrebno angažirati pri oglaševanju prireditev in je moralo biti izpolnjenih veliko dejavnikov. Pri projektu se je trudilo 5 prostovljcev, ki so na koncu uspešno zaključili projekt. Zgrajeno letno gledališče je odlična lokacija za tovrstne prireditve, kar bomo poskušali v bodoče tudi nadaljevati s podobnimi prireditvami.
Prepričani smo v dolgoročne spremembe in učinke, ki presegajo lokalni pomen: revitalizacijo in digitizacijo Art kino mreže Slovenije, filmski večeri so pomemben gradnik filmske kulture in razvoja občinstev za film in pomenijo podporo strategiji razvoja nacionalnega programa filmske vzgoje. 

Projekt je bil zasnovan z namenom popularizacije filmske kulture ter bogatenja kakovostne kulturno-turistične ponudbe Loške doline za domače in tuje obiskovalce. Ker imamo primeren prostor in lokacijo lahko navdušimo veliko filmskih ustvarjalcev in strokovnjakov za film, da sodelujemo v okviru filmskih festivalov, ki jih slovenske filmske organizacije pripravljajo v sodelovanju s koproducenti in partnerji – organizatorji mednarodnih filmskih festivalov.
Želimo si, da bi v naš kraj prišlo kar se da veliko različnih obiskovalcev izven meja naše občine, saj se s tem povečuje dodana vrednost kraja in domačih ponudnikov. Turistične prireditve so za vse to odlična priložnost.

test test test

Deli z ostalimi