Fotografija Zlata paleta 2020

Objavljeno dne

ZLATA PALETA FOTOGRAFIJA IN KIPARSTVO 2020

Otvoritev razstave je bila 11. septembra 2020 v Galeriji Kdlu GAL in Medgen hiše v Rečici ob Savinji. Na ogled bo do 30. septembra 2020. Teme razpisa so bile, senca, slovenski ornamenti in jutro.

Na razstavi sodeluje rekordno število fotografov Zavoda Ars Viva: Nives Pišek, Milan Predovič, Borut Kraševec, Lidija Vardijan, Bojana Benčina, Mirjana Lilič Južnič, Jasna Paternus in Marjeta Gorše.

FOTOGRAFIJA

Virtualni svetovi, zapisi trenutka, čustev, svetlobe, in še česa, torej platforma, ki jo v izobilju ponuja vizualna klasična tehnika kot je fotografija omogoča avtorju neslutene možnosti interpretacije zadane teme. Pa vendar ni vse tako preprosto kot se na prvi pogled zdi. Fotografija kot medij, starejši od 150 let je v svojem razvoju predelal in opolnomočil vse možnosti, od zapisa trenutka, dokumenta, estetike, do čisto pravih, skoraj slikarskih poizkusov. Dela prispela na nabor za Zlato paleto 2020 vsebujejo vse zgoraj navedene postulate. Sežejo od najbolj preprostih poizkusov zapisa trenutka do umetniških vizualij, upoštevajoč kompozicijo, likovne prvine in nekatere celo vsebino. Komisija je imela težko delo zaradi prevladujoče podobnosti v podajanju vseh treh tem. To pomeni, da smo se osredotočili na vsebino, in ne na formo. Torej smo izločili vse, kar je kazalo zgolj na poizkuse testetiziranja, brez formalne vsebine. Izločil smo tudi, vsa dela, ki so s svojo opremo in medijem na katerem so natisnjene (platno) daleč stran od tistega kar razumemo kot fotografsko likovno delo. Nagrajena dela, po mnenju komisije prezentirajo tisto, za kar strokovna komisija meni, da je najboljšega na tem področju. Včasih tehnologija, objektivi, zaslonke, računalniška manipulacija in renderiranje niso tako pomembni kot vsebina sama. Nostalgija, hrepenenje, čustva nasploh in ne samo zunanja estetika so temelji ukvarjanja s fotografijo 21 stoletja.

Mag. Zoran Poznič, akademski kipar

Fotografija in kiparstvo 2020 na povezavi

https://online.fliphtml5.com/fmqt/xtlk/

test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi