Izobraževanje uporabnikov in asistentov

Objavljeno dne

Potreba po srečevanju, pogovoru, izmenjavi izkušenj in izobraževanju je narekovala srečanje, ki smo ga za naše uporabnike pripravili 12. avgusta 2022 na Notranjskem Društvo paraplegikov Istre in Krasa in Zavod Ars Viva kot izvajalec osebne asistence.

Srečanje je potekalo v Zavodu Ars Viva, kjer je v dvorani zavoda potekalo predavanje in okrogla miza na temo »Kaj nam je osebna asistenca prinesla?« Predavatelj Sašo Kronegger je izpostavil kar nekaj vidikov, ki spremljajo izvajanje osebne asistence. Glavni in najpomembnejši vidik je aktivnost in neodvisnost uporabnika. Če sprejmeš invalidnost in želiš živeti neodvisno, delaš stvari, kot jih delajo vsi, se izobražuješ in delaš v običajnem okolju, imaš družino, si aktiven tudi v družbenem okolju, imaš prostočasne aktivnosti. V praksi je tovrstne vključenosti invalidov v običajno življenje še zelo malo. Med vsemi deležniki v krogu izvajanja osebne asistence je pomembna komunikacija.  Komunikacija med uporabnikom in asistentom lahko poteka gladko, lahko pa prihaja do konstantnih konfliktov, ki večkrat vodijo v stresno delovno okolje in slabe odnose. Eden od glavnih ciljev izobraževanja je bila izboljšava komunikacije med uporabnikom in asistentom.

Na odprti diskusiji smo se pogovarjali o tematikah, ki jih bežno že vsi poznamo, a jih v veliki meri popolnoma ne razumemo. Po koncu glavnega dela izobraževanja je poteka odprta diskusija, kjer je lahko vsak udeleženec zastavi vprašanja, ki ga zanimajo, ali pa podal predlog za izboljšanje odnosov.

Pomembna vsebina nadaljevalnega usposabljanja je  bila neposredna, odkrita in odprta komunikacija, ki je veščina, ki nam pride prav v vseh odnosih, saj lažje postavljamo jasne meje in poskrbimo zase ter ne kršimo mej drugih. Posvečamo se še samozavesti, samospoštovanju, stilom navezanosti ter sedanji aktualni situaciji.

Sanja Ivić in Matjaž Tomažič, pa sta na koncu izpostavila probleme, ki se pojavljajo pri izvajanju osebne asistence.

Na dvorišču Zavoda Ars Viva je kuhar Mladen Orejaš – Miško postregel z celo palet ribjih jedi, ki smo jih ob druženju in izmenjavi izkušenj poskušali in degustirali.

test test test test test test test

Deli z ostalimi