Knjiga o sedmih zlomljenih vrtnicah

Objavljeno dne

Eden najuspešnejših slovenskih pisateljev Ivan Sivec je napisal je več kot 160 knjig, že poldrugo desetletje pa je vedno med prvimi tremi najbolj branimi avtorji.
Med njegovimi zadnjimi deli je izšla knjiga z naslovom Sedem zlomljenih vrtnic. Že naslov nam nakazuje, da so v knjigi strnjene življenjske zgodbe tetraplegikov in paraplegikov. Te zlomljene vrtnice so: Anka Vesel z DP Gorenjske, Vojko Gašperut in Benjamin Žnidaršič oba z DP Istre in Krasa, Jože Okoren z DP Dolenjske, Bele krajine in Posavja, Damjan Peklar z DP Podravja, David Razboršek z DP jugozahodne Štajerske in plavalec Darko Đurič. To so njihove grenke zgodbe s toplimi žarki svetlobe.
Vrtnica – simbol življenja veselja, lepote, hrepenenja in trpljenja. Zlomljena vrtnica pa simbol ljudi, katerim se je življenje sredi najlepše rasti, sredi najbolj dehtečega cvetenja, sredi pomladi – prelomilo. Sok življenja kar naenkrat ni mogel več doseči zgornjih listov, ponosnih glavic s cvetovi, opojno dehtečega vrha.
Šopek sedmih na videz zlomljenih vrtnic je šopek vrtnic s sedmimi resničnimi zgodbami. Zdi se, da to niso navadne zgodbe, ampak so to zgodbe naše in s tem tudi vaše grenke življenjske usode. Na srečo so to hkrati zgodbe usode s toplimi žarki svetlobe. Z mnogo več svetlobe, kot jo skušamo sprejeti v vsakdanjem bivanju. Zato naj vas objame predvsem njihova neizmerna toplina, njihova neizmerljiva sončna svetloba! Zavod Ars Viva je s pomočjo Pavleta Ravnohriba spremenil Sivčevo knjigo v zvočni zapis.

Knjiga ima veliko in ponosno sporočilo, da se življenje z invalidnostjo nikakor ne konča. Pa tudi to, kako majhne so v resnici naše vsakdanje težave, kako malenkostne so naše bolečine, kako lep je lahko svet, če znamo spoštovati in občudovati tudi drugačnost in če znamo prav vsi pogledati v obličje grenke usode s toplimi žarki svetlobe.
Pisatelj v zahvali pravi: »Te knjige ne bi bilo, če ne bi že pred leti z menoj navezal prijateljskih stikov izjemen človek Benjamin Žnidaršič, dolgo časa bivajoč v Komendi in Kamniku. Cenim ga kot odličnega pesnika in slikarja, pa tudi kot uspešnega podjetnika. Z njegovo pomočjo sem spoznal tudi več drugih paraplegikov in tetraplegikov. Vse njihove usode so me prevzele, predvsem pa me je navdušilo njihovo veselje do življenja, sposobnost prilagoditve novim okoliščinam, pokazati vsem nam, ki se imamo za »zdrave,« da smo v bistvu manj sposobni prav mi. Vsi opisani v tej knjigi so se mi iskreno odprli, mi brez ovinkarjenja povedali svoje življenjske zgodbe, hkrati pa tudi pokazali pravo vrednost bivanja. Hvala vam, iskrena hvala, zaradi vas, dragi novi prijatelji, zdaj drugače gledam na vaše in naše življenje. Hvala pa tudi dobrotniku Petru Uršiču in Založbi ICOZvezi paraplegikov Slovenije in Gorenjskemu glasu, da je knjiga lahko dobila širša krila. In seveda piscu spremne besede, predsedniku Zveze paraplegikov Slovenije Danetu Kastelicu, za vse lepe besede. Lepa beseda nikomur ne preseda. Vsi ste izjemni ljudje, vredni vsega spoštovanja in občudovanja! Upam, da bodo skozi moje pisanje to začutili tudi mnogi zdajšnji in poznejši bralni rodovi.«
Knjiga Sedem zlomljenih vrtnic je izšla v nakladi 1.200 izvodov. Naslovnico je naslikal slikar, polnopravni član VDMFK Vojko Gašperut , spremno besedo je napisal predsednik ZPS Dane Kastelic, založila pa Založba ILCO, d.o.o. iz Mengša, kjer knjigo lahko tudi kupite (041 689-494).
Ivan Sivec, slovenski pisatelj, publicist in etnolog se je rodil 23. maja 1949 v Mostah pri Komendi, od leta 1972 pa živi in ustvarja v Mengšu. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je diplomiral na Oddelku za slovenistiko, na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo si je pridobil naziv magister etnoloških znanosti. Napisal je več kot 1.500 avtorskih pol, natisnjenih je bilo več kot 355.000 izvodov Sivčevih knjig. Štirinajst knjig je bilo ponatisnjenih, več del dramatiziranih, več kot štirideset knjig je izdanih v elektronski obliki. Po njegovih štirih romanih: Pozabljeni zaklad, Vlomilci delajo poleti, Zakleta bajta in Princ na belem konju, so bili posneti filmi in televizijske nadaljevanke, napisal pa je tudi več kot 3.000 besedil za popularno glasbo. Prejel je številna priznanja, med njimi tudi državno odlikovanje – Red za zasluge za narod.

Deli z ostalimi