Knjiga Okusi Loške doline

Objavljeno dne

Letos bo naša država vključena v Projekt Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Gre za projekt, ki vključuje priložnosti za izobraževanje na področju zdravega in sonaravnega bivanja, pa tudi trajnostnega razvoja gastronomije. Društvo žena in deklet na podeželju Ostrnice Loška dolina, je izdalo novo knjigo o kulinaričnih dobrotah in tradicionalnih jedeh v Loški dolini z naslovom “Okusi Loške doline”. Predstavitev knjige je bila v Žagi na izviru Veliki Obrh v soboto, 18.12.2021. Pri izdaji knjigi so pomagali mnogi sponzorji, med drugimi tudi občina Loška dolina in Javni zavod Snežnik. Kakšen pomen nosi različna hrana ob prihajajočih praznikih in katera neavtohtona dobrota se je prijela v Loški dolini, so predstavili na prireditvi v Žagi. Predsednica društva, Ana Zakrajšek je napovedala, da boDruštvo sodelovalo tudi na velikonočnem sejmu z domačimi dobrotami, ki ga organizira Javni Zavod Snežnik.

dr. Janez Bogataj je o knjigi napisal: “Iskrene čestitke prav vsem, navedenim v kolofonu. Knjiga je zares prijetno presenečenje in hkrati vzorec tudi za druga okolja Slovenije, kako je treba ohranjati zgodovinski spomin na področju dediščine prehranske kulture. Zelo me veseli, da ste vključili v knjigo tudi nekatere posebnosti kot je npr. porbiks. O tej jedi poroča že Janez Trdina v svojih zapiskih, kjer govori o naših gozdnih delavcih (ti. hrvatarji) v slavonskih gozdovih. Vsaka jed v vaši knjigi govori svojo zgodbo. Posebna vrednost knjige je tudi slovarček starih besed in narečnih izrazov. Torej še enkrat vse čestitke in obilo uspehov pri odkrivanju vaše kulturne dediščine v prihodnje”

test test test

Deli z ostalimi