Likovna delavnica Obrh 2020

Objavljeno dne
Od 10. DO 12.07. 2020 je na žagi ob izviru Velikega Obrha potekala tradicionalna likovna delavnica OBRH 2020. Organizator Benjamin Žnidaršič (ARS VIVA – Podcerkev pri Starem trgu) srečanje se je odvijalo v prostorih stare žage (najstarejši še delujoči gater v Evropi), ki v primeru slabega vremena udeležencem nudi zatočišče in prenočišče. Do nedavnega še delujoča žaga je od letos naprej čudovit večnamenski prostor, kjer se že odvijajo raznorazne kulturne prireditve. Vseskozi pa deluje tudi kot likovna galerija. Na delavnici sta pomagala pri izvedbi prostovoljca Luka Ovsec,  Riad Kralani (Kosovo) in dekleta Neža Potokar, Binca Lomšek, Maša Poplas in vsi drugi. Žal se zaradi izrednih razmer delavnice niso udeležili otroci pa tudi slikarji iz drugih držav so manjkali na slikarskem srečanju. Kljub temu pa se je zbralo kar nekaj lokalnih slikarjev in tudi slikarjev iz bljižnje in daljne okolice. Srečanje je spremljala razstava 59 likovnih del, ki je bila odprta do 23. avgusta 2020. Naš primarni cilj smo dosegli z druženjem slikarjev in izmenjavo znanj. Temeljni cilj delavnice  je bil tudi, da sodelujoči slikarji z lastnim likovnim izražanjem preverjajo in razvijajo razumevanje prostora, izražajo občutja, stališča in vrednote.
Ker literarnega srečanja zaradi COVID – 19 nismo mogli izvesti, smo bili priča izvedbi komedije “Podalpska žrebca”, ki pa je bila zaradi izrednih razmer izvedena interno. V dobro uro trajajoči komediji, smo spoznali dva mladostna upokojenca, z nizko pokojnino, katera, z raznoraznimi » biznisi« poizkušata popraviti svoje finančno stanje. Seveda jima ti » biznisi« propadajo eden za drugim, dokler eden od njiju ne pride na idejo, da bi odprla telefonsko vročo linijo. V predstavi sta igrala dva preizkušena gledališka »mačka« Mitja Kranjc in Nenno Harlekin, režija pa je bila v rokah Jerneja Kuntnerja.
Obljuba, ki si jo udeleženci delavnice damo ob slovesu – da se ob letu ponovno snidemo, ni le fraza. Dejansko vsak, ki le enkrat občuti ta nebesa pod Snežnikom in gostoljubnost, z nestrpnostjo pričakuje njegovo ponovno vabilo. Pa bom vseeno še sam končal ta zapis s sicer suhoparnim – NA SNIDENJE PRIHODNJE LETO! Delavnico je sofinancirala Občina Loška dolina.
Razstavljali so: Ivek Regoršek, Dagmar Mar, Binca Lomšak, Edit Kopač, Marta Tekavec, Martina Starc, Leonida Goropevšek, Jože Potokar, Vinko Bogataj, Boštjan Močnik, Dušan Strle, Matevž Strle, Rasso Causevig, Željko Vertelj, Benjamin Žnidaršič, Miloš Dekić, Frane Šajn, Iztok Mlakar.
Fotografije: Ivek Regoršek, Mario Žnidaršič, Sonja Strle, Boštjan Močnik
test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi