Likovna kolonija Tršće

Objavljeno dne

Likovna kolonija Tršće

Na povabilo Silvane in Branka Lautar smo se 26.6.2022 zbrali v Trščah.

V okolici Čabra se vsekakor splača obiskati cerkev sv. Andrija v Tršću in razgledni točki Petrinske stijene ter v župnijski cerkvi sv. Hermagora in Fortunata ter svetišče Marije Karmelske na gori Atos. Na izviru reke Gerovčice so še vedno ostanki starih vodnih mlinov, mlinov, žag in kovačnic, ki jih je res redko najti ne samo v Gorskem kotarju, ampak tudi na celotnem Hrvaškem, enako velja za ostanke limes (staro rimsko obzidje) v okolici Prezida .

Kot večina hrvaških regij ima tudi Gorski Kotar svoje legende. Eden izmed njih je Petar Klepac, hrvaški velikan, rojen v vasi Mali Lug. Na bližnji Sveti Gori je prejel čudežno moč, s katero je pomagal šibkim, sovražnike pa odgnal čim dlje od svojega območja. Pravijo, da je Klepac sodeloval tudi v boju proti Osmanom in da ga je cesar Leopold zaradi njegovega junaštva in preganjanja Turkov v Carigrad razglasil za plemenitega, zato so ga včasih imenovali plemeniti Petar. V ljudskih pravljicah je pridobil vse najboljše človeške vrline – pogum, plemenitost, bister um, vztrajnost – in sčasoma postal simbol čabarskega kraja.

Sodelovali so: Toman Veljko, Miro Švigelj, Dora Černe, Andrej Černe, Sonja Butina, Janez Dragolič, Valerija Gačnik, Valerija Gačnik, Igor Vidrih, Ludvik Šraj, Vladimir Korak, Željko Vertelj, Benjamin Žnidaršič, Robert Mijalić, Denis Mihelčić, Zlatko Pohobradsky, Marjan Leš, Silvana Lautar

In podpora: Drako Golik, Matija Turk, Branka Rede, Branko Lautar

fotograf: Darko Golik

test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi