Maroko dežela sanj

Objavljeno dne

ŠTUDIJSKA TURA MAROKO

Začetek leta 2023 se je za Zavod Ars Viva začel zelo aktivno. Takoj po novem letu 4.1.2023 smo v sklopu študijske ture, ki jo je organiziralo Popotniško združenje Slovenije, odpotovali v Maroko. Študijska tura je bila namenjena osebam, ki so člani Popotniškega združenja Slovenije in ki delajo v hostlih po Sloveniji. Zbrala se je velika skupina 33 članov, iz naslednjih mest : Podcerkev, Bled, Ljubljana, Velenje, Celje, Ankaran, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Postojna in Ljubno ob Savinji, Maribor.

MAROKO

Je obmorska država v Afriki, katere glavno mesto je Rabat, njihov uradni jezik je arabščina, denarna valuta maroški dirham, celotno prebivalstvo šteje malo čez 33 milijonov. Maroko je zelo močen v kmetijstvu pridelujejo in izvažajo : največ pridelajo pšenice, ječmena, sladkorne pese, krompirja, paradižnika, pomaranče, mandarine, klementine jabolka, banane, grozdje, olive ,jagode, mandlji, datelni, mleko, meso, volna in sladkor. Zaradi njihove raznolikosti in pristnosti pa je tudi zelo zanimiv za turizem.

1.dan

Študijska tura se je začela z direktnim letom 4.1.2023 iz Benetk v Casablanco-Maroko.

Prvo noč smo prenočili v hostlu v Casablanci, ki se je od letališča nahajal slabo uro vožnje z vlakom. Prispeli smo v poznih večernih urah, kjer smo si že lahko ogledali nočni utrip mesta. Popotniško združenje Slovenije deluje v sklopu Hosteling International, ki pokriva več kot 4000 hostlov v 80 državah, zato smo tudi vse nočitve koristili v hostlih, ki so člani Hosteling International.

HOSTEL CASABLANCA : https://www.hihostels.com/hostels/casablanca/

  1. dan

Casablanca, ki po špansko pomeni bela hiša, je največje mesto v Maroku, obenem pa tudi najpomembnejše pristanišče v Maroku.

Po zajtrku in predstavitvi vseh članov študijske skupine, so nas sprejeli predstavniki hostla v Casablanci. Razkazali so nam njihovo razporeditev sob, zajtrkovalnico, prostor za druženje in sanitarne prostore. Po ogledu smo nadaljevali pot proti drugi največji mošeji v Afriki Hasana II. V Maroku so zelo ponosni na svojo vero, in to z veseljem tudi predstavijo turistom, predvsem za nas iz Slovenije je njihov odnos do vere zelo zanimiv. Zato obisk njihove mošeje zelo priporočam, saj  s tem dobimo spoštljiv vpogled v njihov odnos do vere. Mošejo lahko v molitveni dvorani obišče 35.00 ljudi, njen minaret doseže 210 metrov v višino, na vrhu je laser, katerega svetloba je obrnjena proti Meki. Po končanem ogledu smo se sprehodili proti medini, starem predelu mesta Casablance.

  1. dan

Po jutranjem zajtrku, smo se odpravili proti Marakešu, ki je četrto največje mesto Maroka, izvor imena je berberski in pomeni Zemlja od boga oz. božja zemlja. Leži na pragu podgorja Atlas. Utrip samega mesta pa najbolje doživimo na sloviti tržnici v Marakešu, kjer se predstavijo ulični krotilci kač, berberski glasbeniki iz Atlasa, ogledamo si lahko bogate stojnice z odličnimi začimbami, arganovim oljem, stojnice s sveže iztisnjenim sokom iz sočnih pomaranč ali trsnega sladkorja. Vzdušje na tržnici je res odlično.

Nastanjeni smo bili v hostlu v Marakeša, kjer so nas v vrtu polnem dišečih pomaranč pričakali predstavniki Hosteling International v Maroku in predstavniki hostla Marakeš. Ob sprejemu smo se tudi mi predstavili iz katerih delov Slovenije in katerega hostla prihajamo. Pogostili so nas z njihovim odličnim metinim čajem, ki ga v kozarce nalivajo v višine cca 30cm, zato da se v kozarcu ustvarijo mehurčki, ki hladijo čas. Okusili smo tudi njihovo pecivo. Noč smo tudi prenočili v hostlu Marakeš.

HOSTEL MARAKEŠ : Casablanca – Hostelling International: Hostels Worldwide (hihostels.com)

  1. dan

Za začetek dneva je bil potreben odličen zajtrk za katerega smo jedli palačinke z različnimi dresingi : olivno olje, mandljev namaz ali medeni namaz. V Maroku na vsakem koraku dobiš sveže iztisnjen pomarančni sok, in okus je odličen. Po zajtrku smo pot nadaljevali proti gorovju Atlas in ogled slapov  Ouzoud, ki slovijo kot najvišji slapovi v Afriki. Slapovi so zanimivi tudi zaradi rdečih skal po kateri padajo, ogromnih oljčnih nasadih v okolici in seveda pristne narave. Za kosilo smo si privoščil jed iz njihove posod Tajin, ki je običajno glinena ali keramična. Uporablja se za pripravo jedi na žerjavici, v katero dajo piščanca, jagnetino, zelenjavo, krompir ali  kuskus. Za končni izgled jedi pa je potrebno misliti že v naprej, saj se med kuho jedi ne meša, po končani kuhi pa samo odkrije posodo.

Po ogledu smo se podali na pot proti hostlu Fes v katerem smo imeli tudi nočitev in predstavitev njihovega hostla. V hostlih v Maroku, mi je bilo všeč, ker jih je večina imela znotraj kompleksa svoj vrt in prostor za druženje na prostem, ki je na voljo samo gostom, kateri v njem bivajo.

HOSTEL FES : https://www.hihostels.com/hostels/fes/

  1. dan

FES  Po zajtrku smo šli na ogled mesta Fes, in seveda njihovo najbolj znano medino v kateri smo si ogledali izdelavo usnja in izdelkov iz usnja. Ob vhodu na ploščat, kjer smo  si ogledali bazene v katerih, čistijo živalsko kožo, so nam zaradi močnih vonjav ponudili sveže metine liste, ki so nam ublažili močan vonj po usnju. Prišli smo na dan, ko so usnje barvali v rumeno barvo. V Fesu res lahko dobite, kvalitetne usnjene čevlje, torbice, jakne, denarnice pasove..

Pot pa nas je vodila proti hostlu v Meknesu, kjer smo si ogledali še enega izmed verige HI v Maroku. V notranjosti smo srečali skupino, prijetnih žensk, ki so imele izobraževanje po Knjigi Stephen Covey 7 Habits, v smislu kako si izboljšati življenje. Mislim, da je to tudi prijetna kombinacija za hostle v Sloveniji, ker obenem ga obiskujejo mladi, ampak prostore pa lahko najamejo izobraževalne skupine in s tem doprinesejo v zanimivo kombinacijo, kjer s mladi lahko naučijo nekaj novega in uporabnega za boljše življenje.

hostlu Meknes https://www.hihostels.com/hostels/meknes/

V istem dnevu smo si ogledali še hostel v Rabatu, v katerem so nas sprejeli predstavniki hostla in predstavniki HI v Maroku, ki so si z nami tudi ogledali večerni sprehod po mestu.

RABAT

Je glavno mesto  Maroka, ki pomeni utrnjen kraj. Rabat je pomemben kot politično središče za številna tuja veleposlaništva in več mednarodnih organizacij. Mi smo naredili večerni sprehod po medini in si ogledali obzidje kasbaha s pogledom na odprto obalo Atlantskega oceana.

Večerni ogled hostla Rabat  https://www.hihostels.com/hostels/rabat/

Pot smo nadaljevali proti hostlu v Casablanci, kjer smo tudi prenočili.

  1. dan

Je bil naš zaključni dan. Ki smo ga porabili za prijetno druženje in dobre pogovore o primerih iz prakse, ki smo si jih izmenjali z ostalimi udeleženci študijske ture.

Zadnji dan, bi zaključila z povzetkom, da je zelo pomembno povezovanje z ostalimi predstavniki iz turizma. Turisti imajo radi da jim nekdo priporoči destinacijo, za katero še sami niso vedeli, in da jim mogoče olajša potovanje z enim klicem ali mailom na željeno destinacijo. Tukaj je zdravo sodelovanje, zelo pomembno, saj s tem gostom pokažemo gostoljubnost. In menim da je organizacija Popotniškega združenja Slovenije , več kot odlično pripravila študijsko turo, kaj je pravi pomen turizma. In to je pristnost, avtentičnost, povezovanje, izmenjava primerov iz prakse in dobri odnosi.

Zato bi se najprej predvsem zahvalila Zavodu Ars Viva da so mi omogočili to izkušnjo. Obenem pa tudi pohvalila celotno organizacijo Popotniškega združenja Slovenije.

7.dan

Povratek proti domu.

 

Za Ars Vivo pripravila Tjaša Intihar

test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi