Na OŠ Miška Kranjca

Objavljeno dne

V petek 18. januarja 2023 je v avli na OŠ Miška Kranjca potekala predstavitev invalidnosti in likovna delavnica nenavadnega slikanja, ki se je je udeležilo približno 80 mladih ustvarjalcev, učencev 5. razreda. Pod mentorstvom Benjamina Žnidaršiča in Željka Vertlja, ki sta člana VDMFK ( Vereinigung Vereinigung der mund- und fussmalenden Künstler in aller Welt ), so spoznavali in preizkušali raznolike možnosti ustvarjanja in slikanja z usti z akvarelnimi barvami in akrili. Ob tem pa so umetnika spraševali o njuni življenjski usodi in življenju na invalidskem vozičku.
V avli šole sta jim skozi film “Zgodbe o volji in moči“ predstavila pet drugačnih zgodb in življenje invalidov. Film predstavlja njihovo ustvarjalno delo, njihovo vztrajnost in zagnanost. Kljub vsakodnevnim oviram, ki jih čakajo na poti, so lahko vsakemu navdih v življenju. Po filmu se je v glavah otrok pojavilo kup vprašanj, na katere sta slikarja z veseljem odgovarjala.
Po malici sta vsak s svojo skupino odšla v likovno učilnico in se predstavila še kot slikarja. Navdušenje nad pisanjem, risanjem, slikanjem, mešanjem in prelivanjem barv na suhem in mokrem akvarelnem papirju je bilo neskončno. Barvne kombinacije so učenci izbirali po osebnemu navdihu in ustvarjali proste likovne kompozicije in napisali svoje ime. Vse to seveda v slikanju z usti. Nekateri so poskusili tudi na platno. Reakcije so bile zelo različne in nadaljnjemu čudenju učencev ni bilo ne konca ne kraja.
Seveda pa delavnica ni trajala v neskončnost in dve šolski uri sta kar prehitro minili. Vsi mladi likovni ustvarjalci bi v galeriji z lahkoto še podaljšali to veselje nad ustvarjanjem in eksperimentiranjem z barvami, zato smo se dogovorili, da se kmalu spet srečamo.

test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi