Otvoritev razstave »SLOVENSKO IN MADŽARSKO MORJE«

Objavljeno dne

Lisztov inštitut Ljubljana

Ob Mednarodnem dnevu invalidov je Založba UNSU v prostorih Lisztovega inštituta 2. decembra 2022 organizirala otvoritev slikarske razstave in demonstracijo slikanja z usti in nogami. Razstava bo na ogled do 9. februarja 2023. Razstavljajo slovenski slikarji: Vojko Gašperut, Benjamin  Žnidaršič, Željko Vertelj, Nevenka Gorjanc, Dragica Sušanj, Erik Pibernik, Silvo Mehle, posthumno in gosti iz Srbije Dejana Bačko, Stjepan Perkovič iz Hrvaške in Mladen Sekulić iz Bosne. Razstavo je odprl madžarsaki veleposlanik Andor David in direktorica Lisztoverga inštituta v Ljubljani Biborka Molnar-Gabor.

Razstava v  okvirih tradicionalnega slikarstva tematsko preigrava izbrane, slikovite prizore, ki naslovno slavijo slovensko in madžarsko morje – jezero Balaton. Zasnovana je bila v znamenju sodelovanja, zbliževanja, dialoga in povezovanja Madžarske in Slovenije ob mednarodnem dnevu invalidov 3. decembra, ko neformalno obeležujemo tudi “Ta veseli dan kulture”, dan rojstva Franceta Prešerna, z razponom do Prešernovega dneva, osrednjega slovenskega kulturnega praznika. Združuje se narodni ponos obeh držav. Markantne podobe prepoznavne arhitekture, pravljični utrinki znamenitosti in brezčasne, slikovite krajine, odprto nagovarjajo najširšo javnost in obiskovalcem nudijo tudi priložnosti za premislek o pomembnosti zavedanja brezmejne moči človeške ustvarjalnosti.

Več kot štirideset slik v olju in akrilu na pričujoči razstavi prezentirajo aktivni slovenski slikarji: Vojko Gašperut – Gašper, Benjamin Žnidaršič – Beno, Željko Vertelj, Dragica Sušanj, Martina Pavlovič – Tina, Nevenka Gorjanc, Neja Zrimšek Žiger, Eric Pibernik ter dva gostujoča: Stjepan Perković iz Hrvaške in Dejana Bačko iz Srbije. Organska umestitev slik živečih avtorjev z deli dveh izmed njihovih preminulih prijateljev: Gregorja Janežiča in Silva Mehleta je spoštovanja vreden element, ki razstavi daje presežno vrednost poklona nesmrtnemu spominu.

Jaka Racman

Mednarodno združenje slikarjev (VDMFK – Vereinigung der Mund und Fussmalenden Künstler), ki slikajo z usti ali nogami je leta 1956 ustanovil nemški slikar Arnulf Erich Stegmann, ki zaradi otroške paralize ni mogel uporabljati rok. Trenutno ima združenje v svojih vrstah več kot 800 slikarjev iz vsega sveta.

V Sloveniji interese mednarodnega združenja že od leta 2001 zastopa Založba UNSU, ki v Sloveniji ponuja poleg voščilnic in koledarjev tudi druge artikle, ki vsebujejo izključno reprodukcije originalnih del slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi