Prostovoljci v ARS VIVA

Objavljeno dne

December se je končal in na začetku novega leta z užitkom pogledamo, kaj je zaznamovalo odhajajoče leto. Kakšne temelje smo postavili za prihajajoče leto, polno novih izzivov. Zavod Ars Viva je letos znova sprejela v svoje okrilje mednarodne prostovoljce iz projektov programa Evropske solidarnostne enote. Delovanje je razširil na področje Občine Postojna.

V svoje projekte so povabili razne organizacije, ki delajo z ranljivimi skupinami. Za lažje sodelovanje z organizacijami so mene, Dragano Kosić Petrović, sprejeli v svoje kroge kot koordinatorico projektov mednarodnih prostovoljcev. Tako mednarodne prostovoljce v sklopu Evropske solidarnostne enote, vključujemo v razne programe kot so osnovna šola in vrtec, dnevni center za otroke in mladostnike ter v projektno učenje mlajših odraslih. Njihove aktivnosti se odvijajo tako v Podcerkvi kot v Postojni ter Prestranku.

Trenutno imamo dve prostovoljki iz Francije, Alienor Suet in Leo Rapicault. V naši organizaciji so že tri meseca in poleg vsakodnevnih aktivnosti v zgoraj naštetih programih, so otroke v osnovnih šolah osveščali o nevarnostih in posledicah uporabe pirotehnike tako za ljudi kot živali. Izvedle so par mednarodnih večerov v Postojni in v Podcerkvi. In za leto 2020 imajo v načrtu še veliko zanimivih projektov, ki jih bosta izvedle skupaj z ostalimi prostovoljci. V januarju pričakujemo prihod še treh prostovoljcev iz Kosova, Francije in Cipra. Prostovoljci bodo predvsem delali na integraciji ranljivih skupin v družbo.

Vse te aktivnosti omogočajo uspešne prijave projektov in sodelovanje s slovensko nacionalno agencijo Movit. Movit izvaja naloge Nacionalne agencije v programih EU na področju mladine že od leta 1999, ko je Slovenija vstopila v program MLADI ZA EVROPO III. Nadaljeval se je s programom MLADINA (2000–2006), programom MLADI V AKCIJI (2007–2013) ter programoma ERASMUS+: Mladi v akciji (2014–2020) in Evropsko solidarnostno enoto (2018-2020). Movit organizira veliko usposabljanj in podpornih aktivnosti. Ena od teh aktivnosti je bila prireditev, ki jo je organizirala slovenska nacionalna agencija Movit. Z direktorico Uršo Telič Miler sva se v decembru udeležili te prireditve, kot predstavnici organizacije Zavod Ars Viva, ki je tako kot večina organizacij na srečanju, v preteklem letu delovala na področju mladine in prijavljala projekte v sklopu programov Erasmus+ in Evropske solidarnostne enote.

V novem letu se veselimo novih navdihujočih idej in osebnih projektov, ki jih bodo naši prostovoljci izpeljali in sodelovanja z nacionalno agencijo, mednarodnimi partnerji in organizacijami v domačem ter tujem okolju.

Dragana Kosić Petrović, Youth hostel

test test

Deli z ostalimi