Aprila letos je Slovenska turistična organizacija razglasila štiri finaliste vsakoletnega poziva Snovalec, na katerem podpre najbolj obetavne turistične ideje. Finalisti poziva so imeli do sredine novembra čas, da svoje ideje tudi uresničijo in ponudijo na trgu. Za uspešno implementacijo invencij so vsi finalisti 28. novembra 2017 iz rok direktorice Slovenske turistične organizacije, mag. Maje Pak, prejeli plakete z nazivom snovalec 2017. In s čim so snovalci obogatili slovensko turistično ponudbo?
ARS VIVA, Zavod za kulturno integracijo in socializacijo družbenih skupin, je na poziv prijavil produkt Aktivni turizem za gibalno ovirane osebe. S sredstvi snovalca so kupili prilagojeno kolo – tricikel, ki je primeren za otroke in mladostnike z gibalnimi težavami, in za goste, ki bivajo v njihovem hostlu, razvili vodene kolesarske ture, ki so posebej prilagojene osebam s posebnimi potrebami. Ponujajo tudi izposojo prilagojenih koles.
Kulinarično popotovanje z muzejskim vlakom je podjetje ABC rent a car in turizem v sodelovanju z Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled prvič izvedlo že maja letos, s podporo snovalca pa je produkt v katalogu za leto 2018 v ponudbi kar šestkrat, od maja pa vse do oktobra. Gostje bodo tako lahko uživali v izvirnem kulinaričnem doživetju na muzejskem vlaku, obogatenem z mladostno energijo in idejami sodelujočih dijakov in njihovih mentorjev.
Jurij Ravnik je izkušen plezalec, ki se je pogumno lotil izziva razvoja produkta plezalnih počitnic na Kraškem robu. V relativno kratkem času, ki mu je bil na voljo za pot od gole ideje do ponudbe prvih plezalnih paketov, je s pomočjo snovalca nakupil del opreme, navezal poslovne stike z domačimi in tujimi agencijami ter v sodelovanju z lokalnimi ponudniki razvil prve plezalne tržne programe v dolžini vse do 11 dni.
Če smo še pred kratkim pehtran uživali le v poticah, pa je Aleš Pevc na trg pod krovno zgodbo Legenda o zmaju in pehtranu postavil paleto pijač iz pehtrana: pehtranovo žganje, pehtranov liker, pehtranov vinski liker, kmalu pa sledita še pehtranovo kuhano vino in pehtranov čaj. Izdelki so že naprodaj v izbranih trgovinah in lokalih v Ljubljani.
Desetčlanska strokovna komisija je v prvem krogu na podlagi prijavnic in poslovnih načrtov izmed 45 idej izbrala osem polfinalistov, ki so se komisiji predstavili v živo. Po predstavitvah je komisija izbrala štiri finaliste; ob upoštevanju kriterijev za izbor, ki vključujejo stopnjo novosti v slovenskem turističnem, geografskem in kulturnem prostoru, stopnjo prilagoditve novosti slovenskim značilnostim, stopnjo predvidene produktne, procesne in/ali trženjske uspešnosti ter stopnjo predvidene odličnosti uresničevanja in celostnega izvajanja prijavljene novosti, naravnane po načelih trajnostnega razvoja, pa tudi upoštevajoč možnost uresničitve ideje do novembra letos. Z uspešnimi implementacijami invencij so finalisti pridobili nazive snovalec 2017.