V soboto, 18. maja 2019, je na sedežu Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik na Študljanski cesti 91 v Domžalah potekal DAN ODPRTIH VRAT. Poleg krajanov so se ga udeležili tudi najvišji predstavniki občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, Komenda in Cerklje na Gorenjskem.

Za uvod v prireditev, je na zunanjem prostoru začela ob 9.50, Godba Domžale in gasilci iz lokalnih gasilskih društev Študa in Ihan. V nadaljevanju pa sta prisotne nagovorila župan Občine Domžale Toni Dragar in direktorica CČN Marjeta Stražar. Na prireditvi so razglasili zmagovalca natečaja Življenje v kapljici vode, ki ga je izbralo prisotno občinstvo. V CČN Domžale- Kamnik želijo namreč ozaveščati prebivalce ter jih spodbujati k odgovornemu ravnanju z odpadno vodo. K sodelovanju so povabili posameznike in skupine, ki bi na razumljiv in  inovativen način predstavili pomembnost čiščenja onesnažene vode na čistilni napravi.

Gostitelji so za udeležence pripravili tudi zloženko in priložnostno darilo, ki poudarja, da je voda za nas ključnega pomena. Na priložnostni razstavi so bila na ogled umetniška likovna dela članov Zveze paraplegikov Slovenije. Ustvarili so jih umetniki invalidi, ki rišejo z usti, (Dragica Sušanj, Željko Vertelj, Benjamin Žnidaršič, Metod Zakotnik in drugi …) s svojimi risbami pa so se predstavili tudi šolarji iz OŠ Dragomelj. Na stojnicah so bila razstavljena na pokušino izdelki iz domačega medu Čebelarskega društva Dob in Domžale.

Prireditev je povezovala Irena Yebuah Tiran, pri nas poznana kot odlična operna pevka in glasbena učiteljica solopetja, ki je tokrat nastopila v duetu s pevko Evo Hren. Program so popestrile še plesalke Športnega društva Sovice iz Domžal, mešano ekipo pa so tokrat sestavljala dekleta iz njihove otroške, mladinske in članske tekmovalne skupine, ki so s plesno koreografijo prisotne nagovorile z zgodbo o vodni kapljici.

Prisotni so si bodo lahko ogledali kratek film o delovanju Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik ter si z osebjem po skupinah ogledali procese čiščenja odpadne vode, tisti najbolj radovedni pa  bodo lahko pogledali tudi pod mikroskop. Projekt nadgradnje Centralne čistilne naprave Domžale – Kamnik je bil sofinanciran s kohezijskimi sredstvi Evropske unije, zato je v skrbi za boljše življenje prebivalcev Slovenije tudi Dan odprtih vrat na CČN Domžale-Kamnik vključen v  kampanjo »EU projekt, moj projekt 2019«

Fotografije:  Klemen Razinger