RAZSTAVA KARMEN BAJEC

Objavljeno dne

KARMEN BAJEC V GALERIJI “ŠTALA”

Karmen Bajec je 8. marca 2019 v galeriji Štala v okviru kulturnega praznika odprla samostojno razstavo”Otroške sanje”. Karmen Bajec je bila rojena leta 1981 v Ajdovščini. Po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani je leta 2010 zaključila študij slikarstva na Ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom prof. Metke Krašovec. Drugi letnik podiplomskega študija je zaključila na študijski izmenjavi v Talinu v Estoniji. Deluje v Zavodu Ustvarjalna Pisarna SOdelujem, kjer skrbi za približevanje kulture raznolikim družbenim skupinam. Ukvarja se s slikarstvom, pedagoškim vodstvom, likovno kritiko in ilustracijo. Živi in ustvarja v Starem trgu pri Ložu.

LIKOVNA KRITIKA

Slikarstvo magistre umetnosti Karmen Bajec odlikuje samosvoja, likovno prefinjena ter klena ustvarjalna drža. Nikoli je niso zapeljali popularni umetniški pristopi oz. tehnologije t.i. novih medijev. Izraža se v oljni in akrilni tehniki ter tako potrjuje privlačnost in živost tradicionalnega slikarstva. Njena rojstna letnica (1981) sega na začetek desetletja, ki je dalo kar nekaj mladih avtorjev, ki so v slovenski prostor vrnili in v njem ponovno utrdili vlogo in pomen klasične slikarske manire. Moč in čar barv, delo s čopičem in fascinantnost barvne sledi, ki snuje zapis, ki uprizarja čudež pri katerem se barva utelesi v podobo, ter uresničuje stremljenje po najrazličnejših likovno-vizualnih efektih, v katerih živita izraznost in sporočilnost, so namreč nezamenljive in uročne vabe, ki spremljajo njene transformacije začetnega motivnega impulza v smeri intimističnega likovnega ovrednotenja. Njena slikarska raziskovanja vodijo od realizma do abstrakcije, od figurativnih do predmetno nedoločljivih vsebin, predvsem pa je v njih zaznati globje pomensko osmišljanje in utemeljevanje na govorici simbolnega.

Doživljanja krajine, flore in favne, skozi takšno percepcijo dobivajo prav poseben zven. Postanejo stremljenje po vrednotah, ki izginjajo, po miru in redu, po stanju opazovanja, doživljanja in hkrati meditativnega odmikanja, po tistem, kar je spokojno in vzvišeno. Čeprav se Karmen Bajec opira na kategoriji prostora in časa, na stvarstvo in na trenutke dneva, še posebej tiste, ko svetloba prehaja iz enega v drugo žarenje, pa se njena dela dvigujejo nad vse to. Podobe postanejo ekran duše, nežne, pretanjene, ki zna prisluhniti preteklosti, zajadrati med spomine (cikel miniatur posvečenih noni ) in se zna umikati iz kaosa vsakdana v tisti svet, ki se imenuje Umetnost.

 Anamarija Stibilj Šajn

 

Kontakt:

akad. slik. Karmen Bajec, mag. um.

samostojna ustvarjalka v kulturi

Gradišče 7

1386 Stari trg pri Ložu

t: 00386 31 453 743

t: 00386 1 705 75 75

e: karmenbajec@gmail.com

Fb: https://www.facebook.com/karmen.bajec/photos_all

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi