Razstava ZP 2021 Osnovne tehnike in grafike

Objavljeno dne

Vabimo Vas, da si v času od 4.5. do 18.5.2021 v Galeriji delavskega doma Trbovlje, Ttg svobode 11a, ogledate izbor likovnih del Osnovne tehnike in grafike za Zlato paleto 2021. Organizira jo  ZLDS s pomočjo Društva likovnikov RELIK Trbovlje. Na izboru so iz Zavoda Ars Viva sodelovali: Milan Predovič, Renata Kovacz, Boštjan Močnik, Željko Vetrtelj in Benjamin Žnidaršič.

Osnovne tehnike
Osnovne likovne tehnike, so na prvi pogled zelo enostavna in preprosta likovna dejavnost, pa vendar sem spadajo nekatere izmed najbolj zahtevnih risarskih in skoraj že slikarskih tehnik. Risba s svinčnikom, perorisba in kredni ali oljni pasteli so nedvomno tehnike, ki predstavljajo temelj vsemu likovnemu ustvarjanju.
Prispela dela kažejo na zadovoljiv razvoj celotnega polja in navdajajo strokovno komisijo z upanjem, da na tem področju še ni vse izgubljeno. 21.stoletje, digitalno in medmrežno v umetniku vseeno sproža potrebo po prvinskem izrazu, po prepotrebnem stiku z orodjem in podlago. In ravno razmišljanje avtoric in avtorjev o tej bazičnosti vsega likovnega izraza, nas lahko vse skupaj navdaja, da z zaupanjem gledamo v prihodnost razvoja slovenskega ljubiteljskega likovnega polja.

Grafika
Najbolj tehnološko zahtevna likovna dejavnost, to so grafične tehnike. Predstavljajo v slovenskem ljubiteljskem izrazu skoraj paradno disciplino. Lesorezi, suhe igle in nenazadnje tudi monotipije, govorijo o izrednem poznavanju ne samo tehnologije ampak tudi vseh zakonitosti medija. Seveda prihaja še do drobnih napak. Kot so:  podpisovanje na format ali mešanje različnih grafičnih tehnik s klasičnimi,…  Pa vendar v celoti nabor prispelih del v svojih vrhovih navdušuje s svojo poetiko, tehničnim znanjem in celostno podobo.
Očitno smo tudi pri grafičnih tehnikah na pravi poti. Vsi skupaj se lahko veselimo nadalnjih ustvarjalnih dosežkov. Strokovna komisija, pa ne more, da ne bi opozorila, da na začetku 21. stoletja prihajajo na plan nove tehnike, ki ponujajo nove možnosti grafičnega odtisa. Upamo, da se avtorice in avtorji v bodoče preizkusijo tudi na teh novih poljih (računalniška grafika, laserska grafika, 3D tisk..).
mag. Zoran Poznič, akademski kipar

Katalog – Osnovne tehnike ZP 2021

Katalog  – Grafike ZP 2021

 

test test

Deli z ostalimi