Samostojna razstava Benjamina Žnidaršiča

Objavljeno dne

V Galeriji Štala smo, 1.10.2022 odprli samostojno likovno razstavo Benjamina Žnidaršiča, ki vključuje zadnje narejena dela.

Benjamin Žnidaršič se je rodil 21. junija 1959 v vasi Podcerkev v Loški dolini. Njegova razgibana ustvarjalna pot obsega mnoga področja izražanja, gotovo pa sta mu v zadnjih letih najbližje umetniške muze pesništva, pisateljevanja in slikarstva. Benjamin Žnidaršič je prve poteze s slikarskim čopičem naredili v letu 2000, čez tri leta pa že postal štipendisti Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. V neverjetno kratkem je času osvojil umetnost likovnega izražanja in dosegel zelo velik napredek. Marsikdo je presenečen nad njegovo izjemno nadarjenostjo in prizadevnostjo.

S svojimi deli je domačo in širšo kulturno javnost nemalo presenetil, saj nam o značaju in uspešnosti njegovega slikanja največ povedo dela sama. Prepričajo nas, da se slikanja ni lotil samo z velikim navdušenjem in zagnanostjo, temveč tudi s pravim, likovno podkrepljenim pristopom.

Avtorjevi likovni začetki so obsegali predvsem usmerjenost v klasične tematike kot so krajina, tihožitje in človeška figura, pretežno v akrilni tehniki. Narava in z njo lepota slovenske pokrajine mu je že davno prirasla k srcu. Vsem krajem, kjer je nekoč živel, je kot lep spomin namenil marsikatero delo. Kaj kmalu pa ga je začelo zanimati tudi bolj ekspresivno in abstraktno slikanje.
Žnidaršičevo pripoved je, gotovo kot prvo, pomenljivo zaznamovalo slikovito notranjsko okolje, z razgibano pokrajino ter bogato naravno in kulturno dediščino.

Razstava je odprta vsak dan od 8. do 20 do  1.12.2022.

test test test test test test test test

Deli z ostalimi