SKUPINSKA RAZSTAVA VIPAVSKI KRIŽ

Objavljeno dne
V petek 28. septembra 2018 je Društvo Norma 7 v sodelovanju z JSKD in Občino Ajdovščina pripravilo otvoritev skupinske razstave na temo “Deček z žogo“.
Kulturno društvo Norma7 je v začetku leta oblikovalo Projekt DEČEK Z ŽOGO. Projekt združuje in javnosti predstavlja različne umetniške zvrsti: slika, kip, skulptura, fotografija, video, performans, glasba, tekstilije…, ki jih je skupina umetnikov ustvarila po literarni predlogi pesniške pripovedi Deček z žogo in drugih pesmi pesniške zbirke Sled angelov pesnice Darinke Slanovec.
Projekt je v večmesečnem obdobju izvedla skupina : mladi umetniki, ki so pravkar končali akademski študij; mladi umetniki, ki so že dosegli visoka priznanja in nagrade doma in v tujini; priznani, uveljavljeni umetniki srednje generacije, slikar, ki slika z usti; dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina; skupina mladih, Ljudska univerza Ajdovščina.
Ustvarjalni proces je zajemal več faz: prebiranje, interpretiranje, ponotranjanje Darinkine poezije; vsak umetnik je svet zase in v teh svetovih je poezija pustila svoj pečat, klobčič, inspiracijo; je muza, ki narekuje umetnikovo zasnavljanje; prvi zasnutki, medsebojne konfrontacije in različni pogledi ter različne umetniške zvrsti so oživljali besedne predloge; nekateri so sicer raje ustvarjali v samoti, sami zase.
Besedni del literarnega recitala, predstavljen v treh delih, je dopolnjevala glasbena pripoved priznanega glasbenika, tolkalca in bobnarja Gala Furlana. Recital je predstavila Dramska skupina Norma7: Amina Munjakovič in Jure Žgavc, dijaka Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, oddelek gimnazija ter Urška Brežnjak.
Projekt, razstava in literarni recital, je bil juliju prestavljen na Mednarodnem srečanje slikarjev, kiparjev in drugih umetnikov v Starem trgu pri Ložu. Umetnostna zgodovinarka Polona Škodič je ob tej priložnosti zapisala: “Deček z žogo je prispodoba vsega tistega, kar ustvarjalci nosijo v sebi. To je velika svoboda, domišljija, igra, raziskovanje prostora, večno gibanje in spoznavanje večnih resnic. IGRA KOT OSREČUJOČA AFIRMACIJA ŽIVLJENJA, brez igre ni druženja. In tako se Deček z žogo prikrade med umetniške ustvarjalce, ki nosijo otroka v sebi. Vedno je treba v sebi odkrivati igro, svobodo in radovednost. Razstava je sestavljenka različnih zvrsti, različnih slogov, tehnik,tematik, motivov in je takšna- kot je naše življenje – veliko razkošja in dotik muz umetnosti.”

Avtorji razstavljenih del:

Monika Avdič, Ajdovščina; Primož Brecelj, Ajdovščina; Nastja Bric, Brje; Gal Furlan, Lokavec; Mojca Gulič, Nova Gorica; Barbara Jurkovšek, Ljubljana; Anja Kranjc, Ajdovščina; Jan Krmelj, Ljubljana; Binca Lomovšek, Domžale, Skupina PROD- uk Ajdovščina; Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina; Nike Skofič, Ajdovščina; Taras Trebše, Nova Gorica; Benjamin Žnidaršič Beno, Stari trg pri Ložu.

Razstava je dana na ogled do 30. oktobra 2018.

test test test test test test test test test

Deli z ostalimi