SODOBNO SLIKARSTVO 2019

Objavljeno dne

»SODOBNO SLIKARSTVO«

Zveza likovnih društev Slovenije je za leto 2019 pripravila 2. od 4. tematskih razstav, na temo ljubezen, zavito-oglato in svetlo-temno. Izbor del je potekal v soboto, 6. aprila 2019, v Polzeli. Na ocenitev je prispelo 160 del, na razstavo se jih je uvrstilo 51, podeljenih pa je bilo 10 certifikatov kakovosti. Med drugim se je uvrstilo na razstavo tudi 5 likovnih del članov Zavoda Ars Viva. To so: Rasso Causevig (eno delo), Željko Vertelj (dve deli) in Benjamin Žnidaršič (dve deli) . Na odprtju razstave, 24. aprila 2019, ki je potekalo na gradu Komenda Polzela, je strokovno mnenje o razstavi podal Todorče Atanasov, akademski slikar in grafik, specialist ter predsednik strokovne komisije sobotnega izbora. Zahvale, priznanja in certifikate kakovosti je podelila predsednica Zveze likovnih društev Slovenije, Klavdija Sitar.

Strokovna komisija: Todorče Atanasovski akademski slikar, predsednik žirije, Narcis Kantardič, akademski slikar in Milan Todič, akademski slikar.

Todorče Atanasov, akademski slikar in grafik, specialist: “Teme svetlo-temno, zavito-oglato in ljubezen so določene za celo leto s tem, da se jim avtorji vsaj približajo, kar pri sodobnem slikarstvu omogoča avtorjem več avtorske svobode v njihovem izražanju. To so pokazala tudi izbrana dela preko svoje izpovednosti, ideje, duhovnosti, skozi obliko, vsebino in likovne znake abstraktnega razmišljanja, ekspresivnosti, ki je grajena preko linije barve, poteze, spontanosti in navdiha. Oblike in barve, svetloba in senca postanejo nosilec slike in vsebine, očiščene balasta videnega in transformacijo v čisto likovno idejo likovnih znakov z avtonomno kompozicijo. Figurativnost se spremeni v različne oblike, stilizirane, organske, geometrične in te učinkujejo kot figuralni znaki. Ti prekrijejo slikovno polje, ki postane bolj ploskovito, brez globine in tako pride do izčiščene likovne forme in ideje. Na ta način se je pokazala tudi kvaliteta izbranih del, ki so sodelovala v tej tematski razstavi. Kot je nekdo zapisal: umetnina je obenem srečanje duhovne moči umetnika in gledalca.”

PREJEMNIKI CERTIFIKATOV KAKOVOSTI 1. VIDA PRAZNIK – Utrip, MAVRICA Novo mesto
2. SUZANA MAROVT – Ljubezen življenja, Slovenske Konjice
3. BOŽA JAMBREK – Spokojnost, Trebnje
4. SALIH BIŠČIĆ – Solza, Velenje
5. MARIJA URANKAR MURN – Od ljubezni počeno srce, LILA Litija
6. IRENA FURLANIČ – Bela hiša, LIK Izola
7. GIULIO RUZZIER – Ruševine, LS SOLINAR
8. METODA TURK – Poljub, Trebnje
9. ALEŠ KOMAN – V vetru, LD MENGEŠ
10. BINCA LOMŠEK – Naprej od daleč, LD MENGEŠ

Razstava bo na ogled vsak dan od 24. aprila do 8. maja 2019, razen sobote in nedelje.​

VIDEO – https://www.facebook.com/ZLDSlo/videos/693082284458509/

test test

Deli z ostalimi