Zlata paleta 2020

Objavljeno dne

ZLATA PALETA 2020

22 let Zveze likovnih društev Slovenije, 22 let projekta Zlata paleta, 10 let druženj v sklopu Tabora. Z leti neutrudnega delovanja je Zveza zgradila in utrdila svojo podobo. Z leti zorenja posameznikov v društvih in njihova usmerjenost k izobraževanju. Pa tudi prizadevanje članov strokovne komisije, ki skrbijo za kvaliteten izbor del sodelujočih avtorjev, je ZLDS in z njo projekt Zlata paleta dobil svoje mesto v Slovenskem prostoru. Teme likovnega ustvarjanja so predpisane, pri tem pa ne želimo omejevati ustvarjalnosti posameznika. Vemo, da so umetniki sejalci svojih idej, svojih občutij, misli in doživetij.

Veseli smo, da zveza s svojim delovanjem omogoča in vedno znova poskrbi, da so te pripovedi in izpovedi posameznika postavljene ljudem na ogled v občudovanje in doživljanje. Dela nastala v sklopu natečajev posamezne tematske razstave znotraj Zlate palete nam omogočajo spoznavanje širine in raznolikosti. Aktualne likovne produkcije, imajo še dodatno razsežnost, ZLDS postavljajo na zemljevid ljubiteljske kulture, v naše duše prinašajo lepoto, veselje in radost, in predvsem pričakovanje.

Leto 2020. Vanj je grobo posegla pandemija Covid 19 in vsi z njo povezani ukrepi. Ohromila nas je. Načrtovane dejavnosti smo morali prilagoditi zahtevam zakonodaje ali v celoti odpovedati. Pa vendar nas to ni ustavilo. Kljub vsem omejitvam v družbi, je bila želja po likovnem izražanju dovolj močna, da smo pod streho pripeljali projekt Tabor. Vse štiri tematske razstave in zaključno prireditev z razstavo likovnih del s pridobljenimi certifikati kakovosti. Tematske razstave zaznamuje šibkejša udeležba avtorjev in prispelih del od predhodnih let, a je njihova sporočilna vrednost močna. Lahko bi rekli, da so prispele likovne izpovedi sinonim za svobodo govora.

Pri projektu Zlata paleta 2020 je sodelovalo 16 društev s 391 deli, od katerih je strokovna komisija na razstave uvrstila 189 del. Podeljenih je bilo 44 Certifikatov kakovosti in 145 Priznanj. Zadnji podeljeni certifikat kakovosti v letošnjem letu nosi številko 1000. Po izboru strokovne komisije je ZLDS avtorjem podelila 6 bronastih, 6 srebrnih in 6 zlatih palet. Po točkovnem sistemu nagrajevanja društev, pa društvom bronasto, srebrno in zlato plaketo iz naslova uspešnosti. Leto 2020, polno strahov, izzivov in pričakovanj je očitno vplivalo tudi na našo ljubiteljsko likovno sredino. Čas je da premagamo notranji nemir, razmislimo o poteh naprej, ter skupaj odkrivamo nove likovne svetove. Da bi bilo vse to mogoče in to pri vseh tehnikah in poljih, bo v bodoče glavni cilj ZLDS v veliki meri povezan z izobraževanjem in mentoriranjem znotraj društev članic ZLDS. Le z znanjem bomo kos izzivom prihodnosti.

Na letošnji Zlati paleti so člani umetniki ZPS sodelovali v okviru  Likovne sekcije ZPS in prek Zavoda Ars Viva. V okviru  izbora je potekalo tudi točkovanje za najboljše likovno društvo v Sloveniji. Najuspešnejše likovno društvo v 2020 je bilo Likovno društvo Mengeš, drugo Zavod Ars Viva, Podcerkev in tretje Litijsjki likovni atelje, Litija.

LINK – https://youtu.be/N1vh_jM–9g

povzel(BŽ)

Deli z ostalimi