ZLATA PALETA – OSNOVNE TEHNIKE IN GRAFIKA 2018

Objavljeno dne

V Stari galeriji Delavskega doma v Trbovljah so slovenski likovni umetniki zbrani v okviru Zveze likovnih društev Slovenije 24. marca 2018 odprli razstavo »Osnovne tehnike in grafika 2018«. Strokovna komisija je med okoli 220 prispelih slik na razstavo uvrstila 60 del, (37 osnovnih tehnik in 23 grafik) iz 14 likovnih društev. Podeljenih je bilo 7 certifikatov za grafiko in 7 za osnovne tehnike. V imenu Društva revirskih likovnih umetnikov RELIK Trbovlje je prisotne nagovoril predsednik Jure Crnkovič, priznanja, zahvale 20180324 185136in certifikate je podelila predsednica ZLDS Klavdija Sitar. V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Trbovlje.

Slikarji Zavoda Ars Viva: Albina Kragelj, Vidka Borko, Željko Vertelj, Benjamin Žnidaršič, Frane Šajn in Andrej Levstik so v izboru sodelovali s 16 deli. Benjamin Žnidaršič je dobil certifikat za grafiko »Stara ribiška barka« in dve priznanji za grafiko z naslovom »Tihožitje« in 29513125 1619604931427075 3577365054576112700 nrisbo »Staro in mlado«. Priznanje so dobili tudi Vidka Borka v grafki za delo »Med odstiranjem«, Frane Šajn v risbi za delo »Boula« in Željko Vertelj v risbi za delo »Čolni«.

Strokovno mnenje o razstavljenih delih je podal predsednik strokovne žirije mag. Zoran Poznič, ki je povedal:

»Ukvarjanje s podobo v slikarstvu se začne vsekakor pri osnovnih tehnikah, kot so risba, kreda, pastel, perorisba in nekako nadaljuje preko osnovnih grafičnih tehnik, ki naj bi bile nekakšna predpriprava za slikarski izraz. Obvladanje osnovnih likovnih prvin in prostorskih ključev se začne ravno tu. Nič se ne more skriti, osnovne tehnike ne dopuščajo blefiranja in likovnega pišmeuhovstva. Na ogled se postavi vse, kar nekako sestavlja avtorja samega, njegovo poetiko in umetniško credo.

Letošnja razstava za projekt Zlata paleta; osnovne tehnike in grafika je prinesla na videlo kar nekaj izredno kvalitetnih del, tako po tehnični, kakor tudi po vsebinski plati. Ohrabrujoče je predvsem poglobljeno zanimanje za tehnične prvine posameznih tehnik in nenazadnje tudi razmislek o zadani nalogi. Vse to skupaj lahko pred gledalca postavi likovno delo, ki nas nagovarja ne samo s svojo tehnično dovršeno formo, ampak tudi z atmosfero, s čustveno platjo, skratka z vsem tistim, kar naj bi vsebovalo umetniško likovno delo. Strokovna žirija tako postavlja na ogled približno 60 del, ki so nekakšna esenca vsega tistega, kar je nastajalo na zadano temo v teh zimskih mesecih in moramo skupaj ugotoviti, da je kvaliteta prispelih del na zelo visoki ravni. Izbor nagrajencev je seveda vedno na en način subjektiven pa vendar smo zelo pazili, da vsemu občestvu, tudi skozi priznanja nakažemo, katere poti in smeri so zaželene, katere pa ne.

Opozoriti moramo tudi na zelo neprimerno opremo nekaterih likovnih del, tako s področja osnovnih tehnik kot tudi grafike. Žiriji je nerazumljivo, kako lahko delo, v katerega smo vložili veliko časa in energije, v katerem na en način pustimo svojo dušo, na ogled postavimo v opremi, ki jo kupimo v prvi samoposrežni trgovini. Tako opremljena slika, risba ali grafika izgubi na pomenu, njena vsebina razvodeni, skratka postane bleda senca tistega, kar bi primerno opremljena lahko bila.«

Razstava je na ogled od 24. marca do 7. aprila 2018 med 18. in 20. uro

test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi