UMETNIŠKE MUZE NA IZVIRU VELIKI OBRH

Objavljeno dne

FOTOGRAFIJE – Vsakoletno mednarodno srečanje za slikarje in kiparje na lokaciji stare žage na izviru Veliki Obrh v vasi Vrhnika pri Ložu se je odvijalo 6., 7. in 8. julija Kolonija 2262018. Organizator Zavod Ars Viva, v soorganizaciji z Občino Loška dolina, že več skoraj desetletje pripravlja tradicionalno Kolonija 353prireditev, mednarodno delavnico in razstavo, ter vsako leto pridobiva nekaj novega. Predstavlja svojevrstno rast in prijateljsko mednarodno srečanje slikarjev najrazličnejših profilov in slogov. Otvoritev slikarske razstave »Poglej čez mejo-osebni izbor«,  je tokrat zaznamovala tudi poezija kamniške pesnice Darinke Slanovec z naslovom »Deček z žogo« in nastop ženskega pevskega zbora Krsnice.

Prireditev je s kulturnim programom nadgradila poezija. Poezija Darinke Slanovec predstavlja poseben izraz njenega ustvarjalnega naboja, velike izpovedne želje, da njen notranji svet s pomočjo besede postane prozornejši, bolj odprt in v svojem negotovem bivanju tudi dramatičnejši; svojo izpoved oblikuje v izbranih ekspresivnih besedah. Spretno vseskozi izpoveduje »več« kot pa prinaša samo besedilo posamezne pesmi.Na nekaterih mestih skoraj pretresljivo izpoveduje zgodbo lastnega življenja, vpetega v usodne premike, na katere pesnica kot lirski subjekt nima vpliva.

Poezijo je brala recitatorska skupina Norma 7 pod taktirko Vlaste Rebek Dolenc. Umetnostna zgodovinarka Polona Škodič, je o razstavi in Kolonija 292likovni delavnici povedala: “Projekt, Deček z žogo, ki ga zajema ta mednarodna delavnica, je prispodoba vsega tistega kar ustvarjalci nosijo v sebi. To je velika svoboda, igra, raziskovanje prostora, večno gibanje in spoznavanje večnih resnic. Igra kot osrečujoča afirmacija življenja, ker brez igre ni veselja, brez igre ni druženja in tako se deček z žogo prikrade med umetniške ustvarjalce, ki nosijo otroka v sebi. Vedno je treba v sebi odkrivati igro, svobodo in radovednost.

Razstava na izviru Veliki Obrh je sestavljanka različnih slogov, tematik, tehnik, motivov in je takšna kot je naše življenje.” Velikemu razkošju in dotiku muz umetnosti so dodale kamenček v mozaik tudi ženski pevski zbor Krnice. S petjem so povezale poezijo in slikarsko kritiko Polone Škodič ter govor župana Loške doline Janeza Komidarja.

Kiparsko delavnico je vodil mentor Iztok Mlakar. Z delavnicami gline smo tudi mimoidoče spodbuditi k ustvarjanju. Slikarski in kiparski delavnici so se pridružili tudi otroci, ki so dodatno popestrili dogajanje.

Razstava bo odprta do 30.7.2018 po predhodni najavi v Zavodu Ars Viva. Na razstavi so sodelovali:
Bernd Wittschinski (Nemčija), Binca Lomšek, Leonida Goropevšek, akad. slik. Mojca Gulič, Nike Škofic, Monika Avdič, Nastja Bric, Renata Kovacs (Romunija), Itzik Adir (Izrael), Dušan Strle, Dušan Štrajhar, Ludvik Šraj, Željko Vertelj, Rasso Causevig, Miloš Dekić, Frane Šajn, Nives Pišek, Milan Predovič, Jože Potokar, Boštjan Močnik, Primož Brecelj, Gal Furlan, Grega Janežič, Roman Gruntar, Vojko Gašperut, Benjamin Žnidaršič in drugi.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi