DELAVNICA GLINE

Objavljeno dne

Delavnica oblikovanja gline zaradi svoje specifičniosti nima časovne omejitve, priporočeno pa je vsaj nekajdnevno obiskovanje delavnice, saj je keramika zelo kompleksna in združuje umetnost, obrt, ročne spretnosti, kot tudi kemijo, fiziko. Gre za cel teden ustvarjanja. V tednu od 24. julija do 1. avgusta 2018, smo imeli različne starostne skupine udeležencev.V delavnici je kot mentor sodeloval kipar in lončarski mojster Iztok Mlakar, čigar družinske korenine izhajajo iz Loške doline. Otroci so že nestrpno čakali na oblikovanje gline. Program je bil razdeljen v dva dela: prvi obsega teoretični del, oblikovanje izdelkov in izdelavo glazur, drugi pa demonstracijo postopkov, glaziranje, peko in analizo rezultatov. Mentor jim je vizuelno predstavitvi različne tehnike oblikovanja gline, nato so udeleženci ustvarjali sami.
Imeli smo približno dvajset udeležencev, ki so poskusilo delati z glino, jo prostoročno oblikovali, delali pa so tudi na lončarskem vretenu, predvsem pa so se naučili, kako iz gmote gline lahko nastane skodelica, vaza ali krožnik. Mojster je razložil postopke s katerimi pride do končnega izdelka. V drugem delu pa smo spoznali še postopke sušenja in žganje. Mentor je razložil, kako se pred žganjem glinene izdelke sušijo, nekatere poslikajo in nato zložijo v peč. Enkrat žgane izdelke glazirajo in ponovno spečejo.

Zadnji dan, 1. septembra, so se nam pridružili tudi starejši iz Medgeneracijskega centra Gaber, ki so poslikavali narejene izdelke in sodelovali pri vlaganju izdelkov v peč. Benjamin Žnidaršič in Željko Vertelj sta jim demonstrirala slikanje z usti.

»Lončarjenje« ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled je potrebno zelo veliko prakse in ustvarjalnosti. Lončarstvo je ena od tradicionalnih veščin, ki še vedno živi in ponovno pridobiva na popularnosti. Prav zato je pomembno, da se vsi zavedamo pomembnosti ohranjanja tovrstne obrti ter da je tovrstno dejavnost potrebno ohranjati oz. oživljati tudi v prihodnje.

Delavnico je finančno podprla Občina Loška dolina.

test test test test test test test

Deli z ostalimi