17. FESTIVAL JEDNAKIH MOGUČNOSTI V ZAGREBU

Objavljeno dne

FOTOGRAFIJE – Na 17. Festivalu enakih možnosti v Zagrebu (F = M), ki je potekal od 22. – 24. maja 2018 smo se predstavili tudi slikarji z usti iz Slovenije. Benjamin Žnidaršič iz DP Istre in Krasa in Željko Vertelj iz DP Ljubljanske pokrajine.

Festival že sedemnajst let bogati kulturno-turistične dejavnosti v Zagrebu, in pozitivno vpliva na razvoj družbene zavesti o invalidnosti, ki ga mnogi napačno enačijo z nesposobnostjo. Gre za tradicionalni mednarodni dogodek mestne kulture, katere program vodijo invalidi, z drugimi glasbenimi in umetniškimi umetniki. Izvaja se na ulici, kjer lahko vsak mimoidoči vidi program in po potrebi sodeluje. Naša dva umetnika sta se predstavila v sredo 23. maja, z drugimi likovnimi ustvarjalci, ki prav tako dosegajo visoko umetniško vrednost in presenečajo občinstvo. Program predvajanja je sestavljen iz urbane kolektivne likovne razstave s šestdesetimi avtorji različnih umetniških izrazov, ki jih povezuje skupni element telesna poškodba. Razstavljavci vzpostavljajo komunikacijo z avtorji in odnos z umetnostjo, ki predstavljajo bogastvo stilskih, tematskih, izrazitih, generacijskih in drugih razlik.

Na tridnevnem uličnem festivalu (po programu od 10 do 22 ur), se pojavi več kot 900 izvajalcev iz Hrvaške in tujine, od tega okoli 600 oseb s posebnimi potrebami. V skupini za upravljanje  pa okoli 20 strokovnjakov in 150 ciljnih prostovoljcev – študentov iz petnajstih Univerz v Zagrebu. V okviru priprav na delo, so študentski prostovoljci usposabljajo o invalidnosti in prostovoljstvu, in na Festivalu pridobijo dragocene izkušnje na področju timskega dela in posebno komunikacijo z ljudmi z raznoliko invalidnostjo.

test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi