2. Delavnica grafike

Objavljeno dne

V dneh med 23. februarjem in 25. februarjem 2021 smo v prostorih Zavoda Ars Viva izkoristili olajšavo ukrepov z možnostjo priprave delavnic do deset oseb in izvedli tridnevno grafično delavnico. Na delavnici smo v okviru projekta z Valvazorjem po Notranjski drugič ustvarjali na izbrano temo. Poleg ustvarjalnega zanosa je delavnico zaznamovala tudi strokovna pomoč pri sami izvedbi tiska. Nekateri so prvič sami poskusili tiskati svojo grafiko. Drugi so na delavnici sodselovali prek video konference in ustvarjali na svojem domu.

Delavnico je vodil mentor grafični umetnik Jože Potokar iz Trbovelj. Delavnica grafike je bila sestavljena iz uvodnega teoretičnega in glavnega praktičnega dela. Ustvarjali smo na temo Janeza Vajkarda Valvasorja. Delavnice so se udeležili tudi člani Društva paraplegikov Istre in Krasa.

Cerkniško jezero je zaradi svojega presihajočega delovanja že od nekdaj burilo duhove in zbujalo ugibanja o ustroju svojega delovanja, privabilo je tudi Valvasorja. Iz opazovanja in raziskav je nastal tudi daljši zapis v 4. poglavju Slave vojvodine Kranjske.

Valvasorjevo delo ni bilo omejeno samo na eno področje – bil je namreč polihistor. Čeprav je bil po poklicu vojak, je večino svojega življenja zapisal znanosti, zbirateljstvu in preučevanju Kranjske, osrednjega dela današnje Slovenije. Tako je zapustil obširno znanstveno delo. Valvasor je bil eden prvih sistematičnih kartografov pri nas. Bil je prvi, ki se je pričel v večjem obsegu ukvarjati z bakrotiskom in je ustanovil svoje grafično podjetje. O njegovi izobrazbi in bogastvu pa priča tudi mogočna knjižnica, v kateri je imel vsa takrat pomembna znanstvena dela. Valvasor je zaradi svojega prispevka k slovenski znanost in kulturi ena ključnih osebnosti slovenske zgodovine. Raziskava Cerkniškega jezera pomeni enega vrhuncev Valvasorjevega znanstvenega dela.

Teoretični del je zajemal zgodovino tiska, pomen razmnoževanja podobe, grafike kot obrti in umetnosti ter razvoj grafike v različnih obdobjih in posameznih kulturah. Praktični del je bil sestavljen iz neposredne predstavitve orodja in načina dela (preša, suha igla, rezbarski nožki, barva, linolej, papir, valjček). Temu sledi idejna zasnova končnega grafičnega dela posameznega udeleženca delavnice, razvoj ideje in domišljije ter skica. Delavnica grafike je vključevala tudi neposredno izrezovanje v matrico linoleja in tiskanje pod grafično prešo na tiskarski grafični papir z zaključnim specifičnim podpisovanjem grafike.

Na delavnici so sodelovali: Benjamin Žnidaršič, Željko Vertelj, Boštjan Močnik, Jože Potokar, Binca Lomšak, Renata Kovacs, Rasso Causevig, Maša Poplas, Urša Žnidaršič, Eva Mlinar, Milan Predovič in prek video povezave Boris Šter in Ana Šter.

URNIK:
otvoritev delavnice je bila v torek, 23.2.2021 ob 10. uri in naprej ustvarjanje do 19. ure
ustvarjanje je bilo v sredo, 24.2.2021 od 10. do 19. ure
ustvarjanje v četrtek, 25.2.2021 od 9. do 16. ure.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi