39. SAMOSTOJNA RAZSTAVA BENJAMINA ŽNIDARŠIČ

Objavljeno dne

20180516 191141FOTOGRAFIIJE – Benjamin Žnidaršič je v Karlovcu 16. maja 2018 odprl svojo 39. samostojno razstavo. V kratkem kulturnem programu je pozdravil 20180516 190211prisotne predstavnik Karlovačke županije, za socialne zadeve Mišo Pakši. O avtorju je spregovorila predsednica likovnega društva iz Zagreba “Plavo svjetlo” nebo Tanja Horvat, ki je povzela nekaj besed likovne kritike umetnostne zgodovinarke Polone Škodič. Razstavljalca so presenetili predstavniki hrvaške zveze paraplegikov in tetraplegikov, ki so s svojo prisotnostjo dali pečat otvoritvi. Benjamin Žnidaršič je prebral nekaj pesmi v slovenščini, saj so bili na otvoritvi prisotni tudi predstavniki Slovenskega društva v Karlovcu in se zahvalil gostiteljem.

Pričujoča razstava nam prikazuje izbor del, starejših slogovno bolj v duhu poetičnega realizma in impresionistične manire ter najnovejših, kjer dominira izrazna in simbolna moč barv. Tu in tam se poslužuje odločnejšega vnašanja ostrejše ali trše ploskovne odslikave, kar se še bolj odraža v delih iz zadnjega obdobja, tudi v razgibanih cvetnih tihožitjih. Žnidaršičevo pripoved je, gotovo 20180516 153654pomenljivo zaznamovalo slikovito notranjsko okolje, z razgibano pokrajino ter bogato naravno in kulturno dediščino. Rodna Loška 20180516 154010dolina, na katero je navezan na prav poseben način, odzvanja na platnih kot odslikava preteklosti in sedanjosti. Trajni likovni zapisi o večnosti življenjskega kroga, o naravi in njenih odsevanjih, o poteh in upanju, o domači zemlji in njenih ljudeh, o spoznanjih in človeku, ki verjame v jutrišnji dan.

Razstava bo v Karlovcu na ogled do 7. junija 2018 nato pa se seli še v Zagreb.

Galerija ULAK se nahaja v neposredni bližini mestnega gledališča Zorin dom. V galeriji deluje Udruga likovnih autora Karlovac, ki je ustanovljena leta 1973. Društvo deluje kot organizator likovnih delavnic, tečajev in predavanj. Društvo ULAK šteje 67 članov od katerih je 60% mlajših od 30 let, predsednik je Mišo Pakši.

test test test test test test test

Deli z ostalimi