Izlet v neznano

Objavljeno dne

       

Na izlet po Štajerski smo se odpravili z novim kombi vozilom.

V petek 17.7.2020 smo se v malo oblačnem jutru odpravili invalidi na poletno srečanje. Tokrat na Štajerski konec Slovenije, vendar smo kljub slabi napovedi imeli z vremenom še kar srečo. Z dvema kombijema eden od Zavoda ARS VIA in drugi od Društva paraplegikov Istre in Krasa. Nekateri pa kar z osebnimi avtomobili. Prišli smo iz Notranjske in Primorske ter se zbrali v kraju Vitanje pred vesoljskim centrom Noordung. Tu smo imeli vodeni ogled tega centra. Preizkusili smo kakšen je občutek sprehoda med planeti našega osončja. Ob izkušnji in sprehajanju med planeti smo spoznali tudi virtualno bivalno kolo. Zmodelirano na osnovi izjemne ideje geostacionarne vesoljske postaje našega rojaka Hermana Potočnika Noordunga po načrtih iz leta 1929.

Po skoraj enournem doživetju vesolja smo se odpravili na kosilo v bližnje gostišče Kuzman. Po kosilu smo se odpravili na 1500 m nad morjem na Roglo na sprehod med krošnje dreves.
1043 metrov dolga pot se med smrekami vije do 20 metrov visoko in nas vmes navduši z adrenalinskimi in poučnimi postajami, nato pa nas za konec ponese na 37 metrov visoki stolp, ki ponuja nepozaben pogled po pohorskih gozdovih in v dolino, včasih celo do slovenskih Alp in preko meja Slovenije.
Že pošteno utrujene nas nas je Benjamin Žnidaršič še povabi na kmečki turizem in sicer pod Roglo na 970 metrov visoko domačo kmetijo Arbajter.
Tam nas izredno gostoljubni gospodar ponudi z domačimi dobrotami narezek in pijačo ter nam na kratko pove še nekaj zanimivosti s tega področja Pohorja in pa njihove stoletne visokogorske kmetije.
Kljub utrujenosti smo imeli lepo izpolnjen dan in smo se vsak s svojimi spomini počasi vračali proti domu. Vsi smo si bili edini, da takšen izlet moramo drugo leto  ponoviti na  kašnem drugem koncu Slovenij, morda z ladjo po morju?

Deli z ostalimi