Miro Švigelj se predstavlja s pregledno razstavo

Objavljeno dne

V petek, 1.7. 2022 smo v  Galeriji “Štala” odpri pregledno razstavo Mira Šviglja iz Preserij pri Borovnici. O avtorju sta spregovorila prijatelja Veljko Toman in Janez Dragolič. Prireditev je povezovala Manja Starc.

Miro Švigelj kot zavzet in resen slikar z vztrajnim delom, ogromnim slikarskim opusom in rednim udejstvovanjem na različnih slikarskih razstavah, kolonijah, extemporih in sorodnih likovnih prireditvah neprestano nadgrajuje pridobljeno znanje in navdihe, se dodatno slikarsko izostruje in profilira.
Pojavlja se na novih kvalitetnih predstavitvah, kar še potrjuje avtorjevo osebno in strokovno rast ter kvaliteto. Tako lahko z gotovostjo trdimo, da ta obsežni opus ni le plod občasnega ali nedeljskega slikarskega zanesenjaka, temveč vztrajnega in resnega dela ter zavzetega pristopa do likovne umetnosti.

Miro Švigelj se ukvarja s slikanjem že od mladosti. Slikarski opus motivov iz narave obsega klasične podobe krajine, predvsem podobe Ljubljanskega barja in Stare Ljubljane, v katerih opažamo poleg realističnega pristopa tudi poteze postimpresionističnega in včasih tudi ekspresionističnega slikarstva. Z drznimi potezami in barvno jasnimi linijami ter prodorno svetlobo nam približa in prikliče Ljubljansko barje kot rezervat oziroma delček neokrnjene narave enkrat v zgodnjih jutranjih urah, ko se dan šele prebuja, drugič po nevihtnem popoldnevu, ko s slik začutimo svežino narave. Barvno bogat je njegov obsežen ciklus sončnic, kjer ob opazovanju potez čopiča lahko začutimo fluiden pretok energije. Z drznimi potezami smelo obvlada motiv doživetje tihožitja, ki te kot gledalca in opazovalca pomiri, poživi ali preprosto pritegne. Novejši cikel tihožitij nadaljuje s študijskim pristopom k posameznemu motivu, kjer se slika podredi lastnim trenutnim vizijam in občutjem, ki jih izraža tako z bogato paleto barv kot figuraliko in kompozicijo.

“Gostovanje slikarja Mira Šviglja je velika popestritev tovrstnih dogodkov v naši Dolini. Npr.: Zelo barvno bogat je njegov cikel sončnic, kjer ob potezah čošiča začutimo pretok energije… kaj več in seveda tudi po strokovni plati pa pričakujte sestavek gostitelja razstave Benjamina Žnidaršiča, ki iz tedna v teden bogati kulturno dogajanje naše Loške doline.”  Edo iz Žage

Kontakt:
Miro Švigelj
Jezero 14a, 1352 Preserje
Telefon: 031 669 216

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi