Delavnica gline 2022

Objavljeno dne

Delavnica gline od 16.9. do 18.9.2022 v Kulturnem centru Ars Viva v Podcerkvi je imela namen, da se udeležencem skozi zabavo in ustvarjalnost približati lokalno kulturno dediščino, s poudarkom na pomenu ohranjanja in obujanja lepote umetnosti keramike in lončarstva.  Delavnica oblikovanja gline zaradi svoje specifičniosti nima časovne omejitve, priporočeno pa je vsaj nekajdnevno obiskovanje delavnice, saj je keramika zelo kompleksna in združuje umetnost, obrt, ročne spretnosti, kot tudi kemijo, fiziko. Gre za cel teden ustvarjanja. 

V ustvarjalnem vikendu smo imeli različne starostne skupine udeležencev. Na delavnici je kot mentor sodeloval lončarski mojster Iztok Mlakar. Program je bil razdeljen v dva dela: prvi obsega teoretični del, oblikovanje izdelkov in izdelavo glazur, drugi pa demonstracijo postopkov, glaziranje, peko in analizo rezultatov. Mentor je udeležencem vizuelno predstavil različne tehnike oblikovanja gline, nato so udeleženci ustvarjali sami.
Imeli smo približno dvajset udeležencev, ki so poskusilo delati z glino, jo prostoročno oblikovali, delali pa so tudi na lončarskem vretenu, predvsem pa so se naučili, kako iz gmote gline lahko nastane skodelica, vaza ali krožnik. Mojster je razložil postopke s katerimi pride do končnega izdelka. V drugem delu pa smo spoznali še postopke sušenja in žganje. Mentor je razložil, kako se pred žganjem glinene izdelke sušijo, nekatere poslikajo in nato zložijo v peč. Enkrat žgane izdelke glazirajo in ponovno spečejo.

Delavnica je, bolj kot v pridobivanje tehničnih znanj o izdelovanju keramike, usmerjena v ustvarjanje prostora, kjer se tekom oblikovanja z glino ustvari povezujoča izkušnja, med tehničnim znanjem in ustvarjalnostjo. Ta zgodba se naprej razvija tudi v domačem okolju,  saj vaju trden keramičen dokaz spominja na povezanost, ki se je gradila znotraj ustvarjanja na delavnici.

»Lončarjenje« ni tako preprosto kot se zdi na prvi pogled je potrebno zelo veliko prakse in ustvarjalnosti. Lončarstvo je ena od tradicionalnih veščin, ki še vedno živi in ponovno pridobiva na popularnosti. Prav zato je pomembno, da se tudi otroci zavedajo pomembnosti ohranjanja tovrstne obrti ter da je tovrstno dejavnost potrebno ohranjati oz. oživljati tudi v prihodnje.

test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi