Delavnica grafičnih tehnik

Objavljeno dne

Program izvajanja delavnic grafičnih tehnik ima v Zavodu Ars Viva dolgoletno tradicijo. Še posebno so razlog novih izobraževanj v to smer uspehi, ki jih beleži na izboru za Zlato paleto, ki jih organizira Zveza likovnih društev Slovenije. Likovna delavnica grafičnih tehnik je bila izvedena od 25. do 27. februarja 2022 z namenom  ohranjati grafično ustvarjalnost živo. Krepiti mišljenje o reprodukciji umetniškega dela, demokratizaciji umetnosti, širjenju originalnega umetniškega dela, eksperimentiranju in doseganju rezultatov, primerljivih v evropskem in globalnem merilu. Delavnice sta se udeležila tudi slikarja z usti, Željko Vertelj in Benjamin Žnidaršič. Poleg njiju pa še Renata Kovacs, Eva Ule, Maša Poplas, Binca Lomšek, Dragica Čadež, Boštjan Močnik, Milan Predovič, Nives Pišek, Jelka Jantol, Matjaž Toimažič in drugi.
Delavnico je vodil Jože Potokar iz Trbovelj. Delavnice se je udeležilo 18 likovnih ustvarjalcev, med njimi kar nekaj novih, ki so se prvič srečali z grafičnimi tehnikami.

Udeleženci programa so se spoznali z številnimi grafičnimi tehnikami, osvojli tehnologijo in lastnosti materialov, ter barvno teorijo. Program je zaradi kompleksnosti vsebin dinamičen, sama narava tehnike pa omogoča, večje število grafičnih odtisov. Proces izdelave matrice ter tiskanje zahtevata organiziranost, zato se znotraj skupine razvija sodelovanje in medsebojna pomoč, ki pripomoreta k prijetnemu delovnemu vzdušju – le-ta je na tečaju vseskozi prisoten, narava dela pa ima seveda tudi terapevtske lastnosti.

Zavod Ars Viva je na razpisu Občine Loška dolina pridobil sredstva za nakup preše, ki je bila zaradi Covid 19 tokrat prvič v uporabi. Občini se za sredstva zahvaljujemo. Prešo je izdelal Branislav Klašnja iz Kraljeva v Srbiji. Na njej smo v času likovne delavnice odtisnili preko 200 grafik in se marsikaj novega naučili.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi