Delavnica grafike

Objavljeno dne

V dneh med 28. februarjem in 29. februarjem 2020 smo v prostorih Zavoda Ars Viva izvedli tridnevno grafično delavnico. Na delavnici smo v okviru projekta z Valvazorjem po Notranjski ustvarjali na izbrano temo. Delavnico je vodil mentor grafični umetnik Jože Potokar iz Trbovelj. Delavnica grafike je bila sestavljena iz uvodnega teoretičnega in glavnega praktičnega dela. Ustvarjali smo na temo Janeza Vajkarda Valvasorja. Delavnice so se udeležili tudi člani Društva paraplegikov  Istre in Krasa.

Raziskava Cerkniškega jezera pomeni enega vrhuncev Valvasorjevega znanstvenega dela. Cerkniško jezero je zaradi svojega presihajočega delovanja že od nekdaj burilo duhove in zbujalo ugibanja o ustroju svojega delovanja, privabilo je tudi Valvasorja. Iz opazovanja in raziskav je nastal tudi daljši zapis v 4. poglavju Slave vojvodine Kranjske. Raziskava o delovanju jezera je Valvasorju prinesla edino priznanje v življenju. Leta 1687 je bil namreč izvoljen za člana angleške Kraljeve družbe (Royal Society) v Londonu, poleg tega pa so njegov spis objavili v dveh tujih znanstvenih zbirkah.

Teoretični del je zajemal zgodovino tiska, pomen razmnoževanja podobe, grafike kot obrti in umetnosti ter razvoj grafike v različnih obdobjih in posameznih kulturah.

Praktični del je bil sestavljen iz neposredne predstavitve orodja in načina dela (preša, suha igla, rezbarski nožki, barva, linolej, papir, valjček). Temu sledi idejna zasnova končnega grafičnega dela posameznega udeleženca delavnice, razvoj ideje in domišljije ter skica. Delavnica grafike je vključevala tudi neposredno izrezovanje v matrico linoleja in tiskanje pod grafično prešo na tiskarski grafični papir z zaključnim specifičnim podpisovanjem grafike.

URNIK:
otvoritev delavnice je bila v petek, 28.2.2020 ob 16. uri in naprej ustvarjanje do 21. ure
ustvarjanje je bilo v soboto, 29.2.2020 od 9. do 23. ure
ustvarjanje v nedeljo, 1.3.2020 od 9. do 13. ure.

Youth hostel Ars Viva

 

test test test test test test test test test

Deli z ostalimi