EX TEMPORE PIRAN 2021

Objavljeno dne

Ex-tempore Piran je izjemno priljubljen likovni dogodek, prepoznaven po svojem tekmovalnem značaju in dolgi, več kot polstoletni tradiciji. Udeležujejo se ga akademsko izobraženi in ljubiteljski ustvarjalci vseh generacij iz Slovenije in drugih, predvsem sosednjih držav.

Na letošnjem 56. likovnem shodu je do 4. septembra 2021 sodelovalo kar nekaj umetnikov Zavoda Ars Viva. Sodelovali so: Frane Šajn (uvrščen na razstavo v Merstno galerijo Piran), Rasso Causevig in Željko Vertelj( uvrščena v galerijo Monfort) in Benjamin Žnidaršič.

Mednarodna žirija 61. mednarodnega slikarskega Ex-tempora Piran je najvišjo grand prix podelila italijanski umetnici Miriam Elettri Vaccari za sliko z naslovom Hommage a Kabul. Posebno nagrado Cesare Dell’Acqua je prejel Simon Kastelic za delo z naslovom Upanje#1919, nagrado za najboljše delo mladega avtorja pa je prejela Klavdija Jeršinovec.

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Miran Mohar (predsednik), mednarodno priznani umetnik, član skupine IRWIN in prodekan AVA akademije za vizualno umetnost v Ljubljani; Nemanja Cvijanović, likovni umetnik in profesor na Akademiji za lepe umetnosti v Benetkah; in Corinne Mazzoli, multimedijska umetnica in akademska raziskovalka na Univerzi IUAV v Benetkah; je izmed 151 oddanih likovnih del za razstavo, ki je postavljena v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Monfort v Portorožu, izbrala 91 likovnih del.

Žirija je med drugim podelila nagrado za otroke do 15. leta, odkupno nagrado za delo na papirju, dve posebni nagradi, dve odkupni nagradi, tri hotelske nagrade in osem velikih odkupnih nagrad.

Žirija je ugotovila zelo skromno udeležbo mladih avtorjev do 35. leta starosti. Nedvomno bo vzpostavitev novega programa Vizualnih umetnosti na Primorski pedagoški akademiji v Kopru v naslednjih letih pripomogla oziroma prepričala večje število študentov likovne umetnosti za sodelovanje na piranski slikarski prireditvi.

test test test test test

Deli z ostalimi