Festival F=M v Zagrebu

Objavljeno dne

V ZAGREBU ODPRLI FESTIVAL KULTURE, ŠPORTA IN ŽIVLJENJA INVALIDOV

Festival enakih možnosti (F = M) je tradicionalna mednarodna manifestacija urbane kulture, ki jo izvajajo ljudje s posebnimi potrebami, vsako leto v maju z drugimi glasbenimi in scenskimi umetniki. DTI – Društvo tjelesnih invalida Zagreb je letos prireditev zaradi epidemioških razmer organiziralo od 28.6. – 30.6.2021 že 19. leto zapored. Festival enakih možnosti (F = M) je tradicionalna mednarodna manifestacija urbane kulture, katere program izvajajo invalidi z drugimi glasbenimi, scenskimi in vizualnimi umetniki. Poteka na ulici, kjer si lahko vsak mimoidoči ogleda program in se na lastne oči prepriča o njihovih delih, ki tako kot drugi umetniki dosežejo visoko umetniško vrednost in navdušijo občinstvo.

Tudi tokrat smo na Festivalu sodelovali tudi slovenski umetniki, slikarji z ustmi: Dragica Sušanj in Benjamin Žnidaršič iz DP Istre in Krasa in Željko Vertelj iz DP ljubljanske pokrajine.

S svojo prvotno obliko in programsko zasnovo festival bogati kulturno in turistično ponudbo v Zagrebu, pozitivno pa vpliva na razvoj družbene zavesti o invalidnosti. Namen festivala je predstaviti ustvarjalne možnosti izoliranih družbenih skupin in prispevali k izenačevanju njihovih priložnosti z možnostmi drugih državljanov, obenem pa uresničevali skupno dobro.

Festival sestavljajo glasbeno-scenski, umetniški, filmski, izobraževalno-rekreativni in športni programi. Glasbeno-scenski program sestavljajo dramske, plesne in glasbene predstave, ki jih izmenično izvajajo invalidi in priljubljeni pop umetniki. Umetniški program sestavlja urbana skupinska razstava umetniških del, na kateri je razstavljenih šestdeset avtorjev različnih umetniških izrazov, povezanih s telesno okvaro kot skupno značilnostjo. Opazovalci razstave vzpostavljajo komunikacijo z avtorji in odnose z umetninami, ki jih predstavlja bogastvo slogovnih, tematskih, izraznih, generacijskih in drugih razlik. Filmski program prikazuje dokumentarne filme o življenju in delu invalidov. Izobraževalno-rekreacijski program sestavljajo igre mobilnosti, v katerih javne osebe in državljani v simulirani poškodbi na improviziranem poligonu z belo palico pridobivajo izkušnje pri gibanju invalidskih vozičkov in orientaciji v prostoru. Športni program sestavljajo turnirska tekmovanja v sedeči odbojki, pa tudi balinanje, tenis in ulična košarka na invalidskem vozičku.

Na tridnevnem uličnem festivalu (program od 10.00 do 22.00) nastopa več kot 900 izvajalcev iz države in tujine, od tega okoli 600 invalidov, v organizacijskem timu pa okoli 20 strokovnjakov in 150 ciljnih prostovoljcev – študentov petnajstih fakultet Univerze v Zagrebu. S pripravo na delo se prostovoljci izobražujejo o invalidnosti in prostovoljstvu, na festivalu pa pridobijo dragocene

test test test test test test

Deli z ostalimi