FESTIVAL F=M PROMOCIJA ŽIVLJENJA INVALIDOV

Objavljeno dne

Festival enakih možnosti (F = M) je tradicionalna mednarodna manifestacija urbane kulture, ki jo izvajajo ljudje s posebnimi potrebami, vsako leto z drugimi glasbenimi in scenskimi umetniki. DTI – Društvo tjelesnih invalida Zagreb letos prireditev organizira od 7. do 9.6. 2022 že jubilejno 20. leto zapored.

Letošnji jubilejni Festival je potekal v čast nedavno preminulemu predsedniku Društva Milanu Ožegoviću – začetniku Festivala enakih možnosti in osebi, ki je v marsičem neposredno vplivala na izboljšanje kakovosti življenja invalidov na Hrvaškem. Društvu paraplegikov Istre in Krasa se je zdelo pomembno da se poklonimo spominu na prijatelja, ki je pomembno zaznamoval sodelovanje Slovenije in Hrvaške. Festivala sta se udeležila slikarja z ustmi Benjamin Žnidaršič in Željko Vertelj s spremstvom. Srečala sta se s sekretarko društva Milico Gregurić Prugovečki in novo predsedico Viktorijo Lisec.

Na tridnevnem uličnem festivalu (program od 10.00 do 22.00) nastopa več kot 900 izvajalcev iz države in tujine, od tega okoli 600 invalidov, v organizacijskem timu pa okoli 20 strokovnjakov in 150 ciljnih prostovoljcev – študentov petnajstih fakultetet Univerze v Zagrebu. S pripravo na delo se prostovoljci izobražujejo o invalidnosti in prostovoljstvu, na festivalu pa pridobijo dragocene izkušnje v timskem delu in posebni komunikaciji z ljudmi z različnimi telesnimi in čutnimi okvarami ter z zmanjšanimi mentalnimi sposobnostmi. Letos se je Festivala iz Slovenije udeležil slikar z usti Benjamin Žnidaršič in poleg slikanja predstavil.

S svojo prvotno obliko in programsko zasnovo festival bogati kulturno in turistično ponudbo v Zagrebu, pozitivno pa vpliva na razvoj družbene zavesti o invalidnosti. Namen festivala je predstaviti ustvarjalne možnosti izoliranih družbenih skupin in prispevali k izenačevanju njihovih priložnosti z možnostmi drugih državljanov, obenem pa uresničevali skupno dobro. Prireditev poteka na ulici, kjer lahko vsak mimoidoči gleda program in tudi v njemu sodeluje.

test test test test test

Deli z ostalimi