Festival novomedijske kulture

Objavljeno dne

VIRTUALNA ZAVEST PREDSTAVLJENA V TRBOVLJAH V DELAVSKEM DOMU

Našemu času vladata tehnologija in mediji. Skladno s tem se spreminja tudi umetniška produkcija. Tradicionalne oblike vizualne umetnosti, kot sta kiparstvo in slikarstvo, se umikajo vizualni produkciji, ki nastaja v mešanih tehnikah, ki vključujejo širok spekter novomedijskih tehnologij ter eksperimentiranje z njimi. Posledično so ustvarjeni visokotehnološki hibridi različnih zvrsti, od instalacij, računalniške in internetne umetnosti, do interaktivnih postavitev. Vizualna produkcija danes živi zelo drugačno življenje od klasičnih umetnin prejšnjih stoletij. In prav skupek zgornjih ugotovitev nam daje tisto, kar je dejansko sodobno v vizualni praksi 21. Stoletja, in kar so ponudili z enajstim festivalom Speculum Artium od 17. do 19. 10. 2019 v Trbovljah.Festival novomedijske kulture

Enajsti festival Speculum Artium je predstavljal vpogled v eksperimentiranje med klasično in novomedijsko umetnostjo, virtualno resničnostjo, ter še naprednejšimi tehnologijami, ki vodijo v eksperimentiranja z možganskimi računalniškimi vmesniki. Slednje je predstavljala delavnica BR41N.IO hekaton oziroma idejnoraziskovalni maraton, pri katerem sodelujoči eksperimentirajo z možganskimi vmesniki in skupaj s strokovnjaki nadgrajujejo prijavljeni projekt.

Festival novomedijske kulturePredstavljena umetniška dela mejijo na konceptualne zamisli, večina del pa ima nastavke, ki zahtevajo globok filozofski ter sociološki razmislek o virtualnem in resničnem dogajanju okoli nas. Eksperimentiranje v umetnosti se močno navezuje na znanost. Združitev teh dveh paradigem soustvarja produkte, ki imajo velik potencial za preboj na gospodarski trg, kjer se še bolj približajo »malemu« človeku. Takšna združevanja leve (racionalne) in desne (iracionalne) polovice možganov zagotavljajo trajnostni razvoj s ciljem boljše prihodnosti na vseh področjih delovanja in medsektorskega povezovanja.

Izobraževanje, kot eden izmed pomembnejših elementov festivala, ponuja delavnice programiranja, animacije, izdelave videa 360° in delavnice z droni.

Kot gostujoči kurator svoj izbor predstavlja dolgoletni prijatelj festivala Fabricio Lamoncha, umetnik, kurator in profesor na Univerzi v Linzu, smer Interface Culture.

Speculum Artium 2020

test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi