“Invalidi in Podnebne Spremembe: Zavod Vozim in Zavod OS združila moči v Hiši Evropske Unije”

Objavljeno dne

Dne 20. novembra 2023 je Hiša Evropske unije v Ljubljani postala prizorišče zanimivega in poglobljenega dogodka, ki sta ga organizirala Zavod Vozim in Zavod OS. Osredotočen na aktualno temo podnebnih sprememb, je dogodek prinesel ozaveščanje o njihovem vplivu na osebe z invalidnostjo in dolgotrajno bolnimi posamezniki.

 

Zavod Vozim in Zavod OS sta združila moči, da bi dvignila zavest o tem, kako podnebne spremembe neposredno vplivajo na kakovost življenja invalidov in ljudi s kroničnimi boleznimi. S strokovnjaki, aktivisti in posamezniki, ki so neposredno prizadeti, je bil dogodek osredotočen na iskanje rešitev in spodbujanje trajnostnih pristopov za bolj inkluziven in pravičen svet.

 

Ena izmed ključnih točk pogovorov je bila mobilnost invalidov v času podnebnih sprememb. Stalne vremenske nepravilnosti, poplave in suše neposredno vplivajo na infrastrukturo, ki je ključnega pomena za invalidske osebe, ki se zanašajo na posebna prevozna sredstva ali prilagoditve. Strokovnjaki so poudarili potrebo po prilagajanju urbanega okolja in prometnih sistemov z namenom izboljšanja dostopnosti za vse, ne glede na fizične omejitve.

Pomemben del dogodka so predstavljale tudi izmenjave izkušenj in zgodb posameznikov, ki živijo s posebnimi potrebami in se vsakodnevno soočajo s posledicami podnebnih sprememb. To je nudilo edinstven vpogled v njihove izzive, obenem pa spodbujalo občutek solidarnosti in enotnosti med udeleženci.

 

Zaključki dogodka so poudarili potrebo po nujnih ukrepih na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni za oblikovanje politik, ki bodo ustrezno naslavljale vprašanja invalidov v kontekstu podnebnih sprememb. Organizatorji so pozvali k sodelovanju med različnimi sektorji družbe, da se oblikujejo trajnostne in inkluzivne rešitve, ki bodo omogočile vsem posameznikom, ne glede na njihove zmožnosti, živeti kakovostno življenje v spreminjajočem se podnebju.

 

Deli z ostalimi