Izlet po Notranjski

Objavljeno dne

V petek 14. maja je Društvo paraplegikov Istre in Krasa v sodelovanju z muzejem – Interpretacijski center Cerkniško jezero Jezerski hram izvedlo prvo letošnje srečanje. V okviru projekta »RAZISKOVALNI TURIZEM VARUJE IN OHRANJA« smo spoznali življenje ob Cerkniškem jezeru. Ogledali smo si maketo Cerkniškega jezera in na Slivnici z razgledom in druženjem zaključili dan.

Na pot smo se odpravili z dvema kombijema prilagojenima za vono invalidov. Eden je bil društven, drugi last zavoda Ars Viva. Skozi študijsko turo smo si, da bi bilo doživetje jezera polnejše in pristnejše, ogledali multimedijsko predstavitev v štirih letnih časih z naslovom »Jzeru je jzera nej«, kjer smo v sliki, ob spremljavi glasbe in komentarju spoznali podobe jezera ter življenje ob jezeru skozi objektiv domačina, ki jezero spremlja od malih nog.

Zatem smo se povzpeli na goro Slivnico s prelepim razgledom na Cerkniško jezero, kjer smo nekaj prigriznili in se poveselili s harmonikarjem Dolfetom in kitaristom Janezom.

Gora Slivnica se nahaja na vzhodni strani Cerkniškega jezera nad naseljem Cerknica – 1114 metrov nadmorske višine in je znana kot zbirališče čarovnic. Oblo sleme se dviga od Gradišča do najvišjega vrha Velike Slivnice. Južna in jugozahodna pobočja so nerazčlenjena in delno porasla z listnatim in iglastim gozdom. Severna pobočja se strmo spuščajo proti dolini Cerkniščice. Razgled na presihajoče Cerkniško jezero ima namreč poseben čas v različnih vremenskih pogojih in letnih časih.

Kljub obilnemu dežju smo izlet zaključili s soncem v dobrem vzdušju in se še po kratkem razgledu jezera odpravili domov.

test test test test test test test

Deli z ostalimi