Izlet z barko

Objavljeno dne

Izlet z barko

Na izlet smo se odpravili 8.9.2020 z našim novim kombi vozilom najprej v Pacug na zbirno mesto vseh invalidov. Iz Pacuga smo se odpeljali na izolski pomol, kjer smo se vkrcaliin na barko našega partnerja na EU projektih, podjetja Prosup, d.o.o.. Barka ima urejen dostop za invalide. Odhod barke z glavnega izolskega pomola je bil ob 15.uri. Ob vstopu je vsak udeleženec dobil knjigo o školjkah in majico podjetja. Vkrcali smo se na glavnem izolskem pomolu in se zapeljali na panoramsko vožnjo vse do Portoroža, kjer smo obrnili in se počasi vračali nazaj mimo Bernardina proti Piranu. Sledil je postanek na morju in predavanje o slovenskem morju in školjkah, ki jih v treh školjkiščih podjetje goji. Dotaknilki se bomo ekološkega vidika in gastronomijev ter si konkretno v školjkišču ogledali proizvodnjo školjk.

Gojenje klapavic poteka v več fazah. Najprej poberejo majhne školjke, ki se primejo na vrvi in boje, jih vstavijo v gojitvene mrežice ter nato obesijo na linije, kjer rastejo od štiri do šest mesecev. Nato jih presadijo v večje mrežice ter tako rastejo še šest mesecev.

Ko školjke zrastejo do najmanj 5,5 cm, jih najprej očistimo na barki, nato pa v vrečah ali plastičnih posodah pripeljemo v hlajenem vozilu do obrata za bakteriloško prečiščevanje, kjer so splaknjene s pitno vodo, nato pa so 24 ur v bazenih z morsko vodo, ki kroži in se filtrira. Pri teh postopkih je treba voditi dokumentacijo, predpisano z Uredbo (ES) št. 853/2004 Evropskega parlamenta in sveta, z dne 29. aprila 2009 o posebnih higienskih pravilih za živila živalskega izvora.

Školjke analizirajo na mikrobiološe parametre v pooblaščenem Zavodu za zdravstveno varstvo, in sicer pred prečiščevanjem (iz gojišča) ter po njem (iz obrata). Nato jih stehtajo in embalirajo v prodajne PVC mrežice, ki pa morajo biti zakonsko označene z deklaracijo. Tako so školjke primerne za konzumacijo in prodajo.

Resnično enkratno doživetje. Družba je bila vesela in razigrana. Imeli smo kup vprašanj. Sledilo bo okušanje školjk in ob tem kozarček rujnega. Po treh urah na barki smo se izkrcali na pomolu pri Hotelu Marina. Za nas invalide šteje vsak lepo preživet dan in tega dne smo nabrali res lepe vtise, ki nam bodo še dolgo ostali v spominu. Vsem, ki so nam piknik s predavanjem pripravili se toplo zahvaljujemo.

test test test test test

Deli z ostalimi