JASLICE V LUŽARJEVEM SKEDNJU

Objavljeno dne

ADVENTNI ČAS SO V ZAVODU ARS VIVA ZAZNAMOVALI Z BOŽIČNO ZGODBO

V Zavodu Ars Viva smo 15. decembra 2018 v Lužarjevem skednju letos drugič skupaj postavljali jaslice, prepevali in se družili. Na cca 15 m2 smo oblikovali prostor božične zgodbe. Glavna oblikovalca sta bila Majda Prebil in Mirče Komidar.  So pa tudi drugi vsak je s svojo idejo prispeval k postavitvi figuric, Svete družine, pastirčkov, treh kraljev, živalic in še kakšnih drugih drobnih predmetov, ki so skupaj v celoti znova pričale praznični čas.

Izdelovanje in postavljanje jaslic na Slovenskem ima dolgo tradicijo. Z domiselnostjo, idejami in pestrostjo uporabljenih materialov izdelujejo jaslice različnih dimenzij in oblik. Izdelovalci segajo po naravnih in lokalnih materialih, kot so koruzno ličje, masiven bukov les, kamen, volna, platno, mavec, orehove korenine in niti. Materiale obdelujejo z različnimi tehnikami, kot so pletenje, rezljanje, brušenje, klekljanje, suho in mokro polstenje, rezbarjenje in klesanje.

O čaščenju jaslic pričajo razni zgodovinski zapisi. Ljudje naj bi se namreč s posebnim obredjem med svetimi mašami spominjali Odrešenikovega rojstva. Točno kdaj naj bi verniki začeli postavljati jaslice ni znano. Vemo le, da je Frančišek Asiški, ustanovitelj reda frančiškanov, prve jaslice postavil leta 1223. V votlini v gozdu pri Grecciu je postavil jasli, vanje pripeljal oslička in vola in tam daroval polnočnico. S postavljanjem jaslic v takšni obliki, kot jih poznamo danes, so začeli jezuiti. Na ta način so želeli, da bi se kristjani vsako leto znova spominjali Jezusovega rojstva. To je bilo v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani leta 1644. Jezuiti so menili, da si ljudje stvari lažje zapomnimo, če jih vidimo. Tako so menili, da si bodo verniki lažje predstavljali in predvsem zapomnili tudi Jezusovo rojstvo, če bodo to videli kot prizor v cerkvi. Figure so v poljubni velikosti. Lahko so iz lesa, kamna, gline, izrezane iz papirja. Postavljene so na podlago iz mahu ali trave. Ponekod pripravijo tudi žive jaslice – v Sloveniji so tovrstne najbolj znane v Postojnski jami, ali pa ledene jaslice (Mojstrana). Na Brezjah se nahaja muzej, kjer so na ogled jaslice z vsega sveta.

test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi