Jaslice v Podcerkvi 2023

Objavljeno dne

BOŽIČNA ZGODBA PREDSTAVLJENA V LUŽARJEVEM SKEDNJU

Zavodu Ars Viva smo v torek 28. novembra 2023 v Lužarjevem skednju ostali zvesti naši tradiciji in smo tudi letos  postavljali jaslice.  Glavna oblikovalca sta bila Majda Prebil in Žiga Mahne.  Vsak po svoje sta prispevala ideje k postavitvi figuric, Svete družine, pastirčkov, treh kraljev, živalic in še kakšnih drugih drobnih predmetov, ki so skupaj v celoti znova pričale praznični čas.

Postavitev jaslic je tradicionalen način okraševanja doma ali cerkve med božičnimi prazniki. Jaslice predstavljajo prikaz prizora rojstva Jezusa Kristusa. Ker je Majda Prebil odlična v postavljanju jaslic, Vam je zaupala tudi nekaj nasvetov za postavitev:

  1. Izberite pravo mesto: Postavite jaslice na vidno mesto, kot je miza v dnevni sobi, kaminska polica ali okensko polico. Poskrbite, da bo dovolj prostora in da bodo jaslice v središču pozornosti.
  2. Izberite ustrezne jaslice: Jaslice so na voljo v različnih velikostih in materialih. Lahko so iz lesa, gline, papirja ali drugih materialov. Izberite tiste, ki vam najbolje ustrezajo in ustvarjajo pristno vzdušje.
  3. Razmislite o dodatkih: Poleg figur Jezusa, Device Marije, svetega Jožefa in drugih klasičnih figur, razmislite o dodajanju drugih elementov, kot so angeli, pastirji, živali in zvezda, ki simbolizira Božjo prisotnost.
  4. Postavite figurice v pravilno vrstni red: Postavite figure v jaslice v pravilnem vrstnem redu. Najpomembnejše figure so Jezus, Marija in Jožef. Postavite jih v središče jaslic. Nato dodajte pastirje, angele, tri kralje in druge figure.
  5. Dodajte okolico: Postavite jaslice v okolje, ki spominja na betlehemski kraj. Dodajte mah, pesek ali druge naravne materiale, da ustvarite realističen videz.
  6. Dodajte osvetlitev: Jaslicam lahko dodate osvetlitev, da poudarite pomembne elemente. Na primer, lahko postavite majhne lučke za ambientno razsvetljavo ali svetlobno zaveso za dodaten učinek.
  7. Uporabite domišljijo: Jaslice postavite po svoje in dodajte svoj osebni dotik. Uporabite domišljijo in kreativnost pri postavljanju okolja ter ustvarjanju atmosfere.
  8. Redno vzdrževanje: Med božičnimi prazniki redno preverjajte in po potrebi prilagajajte jaslice. Dodajte nove elemente ali prilagodite postavitev glede na svoje želje.

Postavitev jaslic je lep način, kako praznično okrasiti dom in se spomniti pomena božiča.

Vabljeni na ogled jaslic v Podcerkev.

Deli z ostalimi