“JUNAKOVE SANJE” V LETNEM GLEDALIŠČU “CIRKL”

Objavljeno dne

FOTOGRAFIJE – 19. avgusta je bila v Letnem gledališču »Cirkl« izvedeno prvo gostovanje dramskega dela »Junakove sanje«, nastalega na osnovi besedila pod naslovom »Kartoteka« izpod peresa poljskega pisatelja Tadeusza 20180819 203754Rosewitza. Pripravili so jo člani januarja letos ustanovljene amaterske dramske skupine, ki si je zaradi raznolike starosti ter krajevne pripadnosti svojih članov nadela ime »Z vseh vetrov«.

Izvirno besedilo se je s pomočjo članov dramske skupine priredilo lokalnemu narečju, uprizoritev sama pa s strani mentorice in umetniške vodje skupine Maje Blagovič možnostim uprizarjanja in sposobnostim dramskih igralcev, od katerih jih je bila večina začetnikov. A tekom trdega dela in neizprosnega piljenja so se tako tisti popolni začetniki, kot drugi z že nakaj »staža«, prelevili v prepričljive in zanosne dramske like, ki so navdušili več kot dvestoglavo množico obiskovalcev, ki se je na vroč nedeljski večer zbrala okrog odprtega podija letnega gledališča v Podcerkvi.

20180819 204354Navdušil je odziv na predstavo, ki izstopa iz okvirov tradicionalnega in že videnega ter ponuja abstraktnejši, bolj zahteven pristop. Junakove sanje namreč ne sledijo ustaljenim tokovom dramskih predstav amaterskih gledališč, ki gradijo na zasnovi zapleta, razpleta in (običajno) veselega zaključka, ampak ponudijo niz prizorov – fragmentov iz sanj junaka današnjega časa, izgubljenega in brezciljnega v objemu vsakdanjika med preveč skrbnimi starši in brezskrbnim, morda celo razuzdanim druženjem z ženskami. Na igriv in humoren način odpirajo vprašanja iskanja smisla posameznika, rušenja družbenih in družinskih vrednot, brezciljnosti in idejne izpraznjenosti posameznika v sodobni družbi ter še mnogo drugih aktualnih dilem. Gledalcu puščajo prostor, da sam išče vprašanja, ki se mu odpirajo.

Strahovi, da gledalci ne bodo sprejeli drugačnosti izziva, so se ob navdušenem ploskanju ob zaključnih priklonih razblinili, in družno smo se oboji, igralci in občinstvo podali na kozarček in ogled razstave Veljka Tomana.

test test test test test test test

Deli z ostalimi