KULTURNI PRAZNIK

Objavljeno dne

Občina Loška dolina in Zavod Ars Viva sta ob slovenskem kulturnem prazniku v petek, 8. februarja 2019 ob 17.00 uri, v Lužarjevem skedenju v Kulturnem centru Ars viva v Podcerkvi pripravila slovesnost ob kulturnem prazniku.
Prešernov dan, edini slovenski državni praznik slovenske kulture. Danes beseda kultura pomeni zbirko dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega ustvarjanja. Kultura ni le veščina in umetnost ustvarjanja je tudi »Iskra življenja«. Kultura je tudi odnos do sočloveka, tisto kar je vedno bilo in mora biti temelj naše družbe. Kultura izhaja iz besed in dejanj, iz odprtosti duha, širokosrčnosti in vrednot. Zato je ob prazniku prav, da najprej izrazimo hvaležnost in spoštovanje do vsega dela, ki ga kulturni ustvarjalci opravljajo. Kultura je tisti del vsakdanjega življenja, ki ljudem širi obzorje, plemeniti duha, izboljšuje medsebojne odnose, ter širi strpnost in omogoča sodelovanje. Naša prihodnost je vse, kar imamo, zaradi nje smo, kar smo, in delamo tisto kar delamo.

Prireditev je povezoval Borut Kraševec. V kulturnem programu je bil slavnostni govornik župan Janez Komidar, ki je poudaril, da kultura prihaja od ljudi in je namenjena ljudem. Pisatelj Ivan Sivec je spregovoril pomen slovenske kulture za obstoj Slovenije in pomen kulture v odnosu do sočloveka. Glasbo je na svoj način prispevala glasbena skupina Frondo and the Suzukies. Obenem smo v galeriji „Štala“ odprli razstave akademske slikarke in magistre umetnosti Karmen Bajec, obenem pa se je tudi začela grafična delavnica slikarjev Zveze paraplegikov Slovenije in Zavoda Ars Viva. Likovniki so pod mentorstvom Jožeta Potokarja– Cvrča svoje znanje za natečaj Zlate palete 2019 nadgrajevali iz osnovnih tehnik: grafike, risbe in akvarela. Pogostitev so pripravile članice Društva žena in deklet na podeželju Ostrnice.

Foto: Mario Žnidaršič

test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi

Facebook
Google+
https://www.arsviva.si/kulturni-praznik">