LIKOVNA KOLONIJA KOČA VAS

Objavljeno dne

20180915 114041FOTOGRAFIJE – Likovna kolonija Koča vas” 15. 9. 2018 je bila okoli Gradiča Koča vas  pri Markovcu Enodnevna slikarska delavnica, ki so jo izvajale mentorice akademske slikarke: Stanislava Sluga Pudobska, mag. slik. Karmen Bajec in mag. slik. Ana Sluga. Dan so začeli s kratkim uvodom o zgodovini Koče vasi, njeni zgodbi v preteklosti ter vlogi v današnjem času, ki ga je podal Janez Kandare. Skupaj z mentoricami in lokalnim poznavalcem okraja so si razgledali okolico te stavbe ter poiskali potencialne motive za ustvarjanje. Slikarji in slikarke so ustvarjali v naravi čez cel dan, mentorice pa korigirale ustvarjena dela. Potrudili so se ustvariti vzdušje, ki je nekoč teklo okrog gospostva in pri tem najti zanimive poglede čez polja na markantno goro Snežnik. Poskrbljeno je bilo za manjši prigrizek in 20180915 164112potešitev žeje,  obroke hrane so si po potrebi udeleženci prinesli s seboj. Slikarska delavnica je trajala do 19.00 ure.

Gradič Koča vas so sredi 16. stoletja pozidali loški gospodje Hallerji, zato je nosil ime Hallerstein, slovensko ime pa izvira od koč, ki so nekdaj stale v bližini.
Oton Župančič je bil v Koči vasi v gosteh jeseni 1933 in pozimi 1934. Po več kot desetletju ustvar­jalnega molka je v tem mirnem in prijaznem kraju iskal navdih za nadaljnje ustvarjanje. Pre­vajal je Balzacovega Očeta Goriota, Gals­worthy­jevo Sago o Forsytih in Shakespearove drame. V posebno zbranih trenutkih pa je ustvarjal pesmi za zbirko Med ostrnicami. Talentiran risar je slikal tudi ostrnice, drevesa, pokrajino.

test

Deli z ostalimi