NOVA RAZSTAVA V GALERIJI ŠTALA

Objavljeno dne

NOVA RAZSTAVA VALERIJE GAČNIK IN SILVANE LAUTAR V GALERIJI ŠTALA, “SVET NARAVE”

V galeriji Štala so 30. maja 2019 odprli razstavo dveh slikark, ki ustvarjata na temo narave. Valerija Gačnik in Silvana Lautar vsaka na svoj način doživljata naravo in jo upodabljata na platno. Nova razstava predstavlja njuna dela iz zadnjega obdobja. V kulturnem programu je nastopilo del glasbena skupina Reciklisti, Lara Zorn, ter kitarista in basista Simon in Miran Baraga. O razstavi je spregovoril akademski slikar Veljko Toman, o skupini slikark in slikarjev PA-LETA, katere del slikarke sta, pa Janez Dragolič.

Sta članici društva Pa-leta in društva notranjskih kulturnikov Krpan Cerknica. Večina razstavljenih del slikark izvira iz zadnjega obdobja, ko sta svoje znanje pilili pod mentorstvom akad. slik. Veljka Tomana. Skozi svoje slikarsko “odraščanje” sta avtorici vodili razni mentorji: Stanislava Sluga Pudobska, akad. slik., mag.um. Karmen Bajec, akad. slik. Špela Brenčič, akad. slik., slikar, oblikovalec, kostumograf David Matej Goljat , slikar Petar Lazarević, Božidar Strman – Mišo, akad. slik., Tomaž Perko, akad. slik.  Srečanja oz. soustvarjanje s prijatelji – slikarji iz društva Pa-lete je postal njun stil življenja.

Valerija Gačnik (Zabukovec) je bila rojena 19.3.1948 v Ljubljani.  Po končani šoli za tehničnega risarja se je leta 1964 zaposlila v Kovinoplastiki Lož, kjer je ostala do upokojitve leta 1996. Od leta 2010 je članica Kulturno umetniškega društva “Pa-leta” iz Cerknice in od leta 2018 članica Društva notranjskih kulturnikov “Krpan” Cerknica. Slikat je Valerija Gačnik začela čisto slučajno.  Leta 2009 se je prijavila na tečaj slikarstva in to je bilo to. Danes ta način življenja ne bi zamenjala za nič na svetu.

Silvana Lautar (Mesić) je  bila rojena 28.  12.  1961 v Tršćah na Hrvaškem. Osnovno šolo je zaključila  v Tršćah, srednjo ekonomsko na Reki in študij ekonomije v Ljubljani. Od leta 1980 je zaposlena v Kovinoplastiki Lož d.d. Je ljubiteljica  narave, ki ji nesebično vrača ljubezen, odkrivajoč njeno čisto, popolno lepoto. Od leta 2003 je članica Društva notranjskih kulturnikov »Krpan« Cerknica in od 2006 članica Kulturno umetniškega društva »Pa – leta« iz Cerknice.

test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi