Ob kulturnem prazniku

Objavljeno dne

Samostojna razstava Željka Vertlja ob kulturnem prazniku

V počastitev kulturnega praznika so v galeriji “Štala” v Zavodu ARS VIVA v Podcerkvi  7. februarja 2022 odprli razstavo našega slikarja  Željka Vertlja. Razstavo, z naslovom Svetloba v slikah, sta pripravila Javni zavod Snežnik in Zavod ARS VIVA. V kulturnem programu v dvorani Zavoda je poezijo Vande Šega interpretirala Zala Žnidaršič. Miha Razrih je interpretiral Zravljico in povezoval program. Sestre Starc so z glasbo in petjem vključile v proslavo ob kulturnem prazniku. Marko Gorše pa je predstavil pozabljeno poezijo Franceta Prešerna.

Slovenski kulturni praznik se globoko dotika našega bistva. Epidemija je močno posegla v življenja kulturnikov, ki so se v minulih tednih in mesecih znašli vsak po svoje. Nekateri so vsaj del svojega ustvarjanja preselili na splet, kar pa dolgoročno ne more biti edina rešitev. Delovanje na spletu pri večini oblik umetnosti ne more nadomestiti osebne interakcije med umetnikom in občinstvom. Vsak dogodek, srečanje, predstavitev, proslava, otvoritev razstave,  v posivelo življenje prinese energijo, otroško radovednost in igrivost. Živopisan večer nas je povezal v skupno misel in z bogastvom kulture. Naj bodo vaši dnevi napolnjeni z vsem tem bogastvom. Iščite ga kot zlato, kopljite, brskajte in zagotovo ne boste ostali praznih rok. Slovenci smo ustvarjalen narod in s ponosom se ozirajmo na vse rojake, ki so več rodov ustvarjali za nas. Njihovo bogato zapuščino moramo vedno znova oživljati, da bomo mi postali in ostali »živi«.

Željko Vertelj je o razstavi in svojem ustvarjanju povedal: »Sem eden izmed slovenskih slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami. Težko je sprejeti, da je veliko tega, kar nam je bilo v življenju nadvse pomembno, minilo. Nekaj se je končalo, nekaj je odšlo. Ne moremo se vrniti nazaj in zgraditi novega začetka, lahko pa gradimo lepšo prihodnost. Zato imamo še vedno sanje, tudi ko se vse podre in je treba iti naprej. Saj takrat so sanje še bolj pomembne in tudi vedno je še čas. In ko se zgodi, je tudi pravi čas. Zato bodimo otroci, verjemimo! Kajti če res verjameš, se zgodi. In to je to. Resnica vseh resnic, vredna suhega zlata; bistvo vseh učenj, nekdanjih in novodobnih: verjeti.
Te naše sanje so tako postale slikanje. Mogoče si jih sami nikoli niti ne bi upali izbrati, saj je bilo toliko bolj važnega za postoriti in nikoli ne bi bil pravi čas. Mogoče pa so sanje izbrale nas, da jih uresničimo. Ja, zame bo prej to, saj vem, da sem preveč okoren, da bi si upal in znal sam sprejeti tako pomembno odločitev. Tako je slikarstvo postalo nov način mojega življenja, hkrati pa tudi moj poklic, še več – izpolnitev in poslanstvo. Zame je to način izražanja, saj sem z besedami bolj zadržan. V slikah bi rad prikazal svetlobo, srečo, upanje. Rad bi pokazal, da verjamem v dobro, da mi je uspelo zgoraj napisano. Rad bi, da barve plešejo, da žarijo – kot človek, ki mu je dobro

Željo Vertelj se izpopolnjuje v Likovni sekciji Zveze paraplegikov Slovenije, od leta 1998 pa je tudi član elitnega Mednarodnega združenja (VDMFK) slikarjev, ki slikajo usti ali nogami.
Video   – foto: Mario Žnidaršič

Povzel BŽ

test test test test test test test test test test test test test test test test test test

Deli z ostalimi