PISATELJ NA OBISKU

Objavljeno dne

NA VOZIČKU JE IGOR PLOHL URESNIČIL SVOJE ŽIVLJENJSKO POSLANSTVO

Igor Plohl se je v soboto, 27. oktobra 2018 ob 18. uri v »Lužarjevem skednju« v Podcerkvi, predstavil občinstvu s svojo zgodbo, kako je postal pisatelj. Začel je s svojim življenjepisom. Rodil se je 10. marca 1979 na Ptuju. Po osnovni šoli v Veliki Nedelji je šolanje nadaljeval na Gimnaziji Ptuj, nato pa študiral na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Diplomiral je iz geografije in sociologije. Pomemben dan v njegovem življenju je bil 25. junija 2008 ko si je pri padcu z lestve poškodoval hrbtenjačo in postal paraplegik. Po resničnih dogodkih je tako nastala prva kratka sodobna pravljica za otroke Lev Rogi. V začetku leta 2012 je izdal avtobiografski roman Ne domišljaj si! Roman opisuje dve leti njegovega življenja po nesreči. Igor Plohl:

Avtobiografsko pripoved Ne domišljaj si! sem napisal, ker sem želel širši krog ljudi opozoriti. Opozoriti na posledice poškodbe hrbtenjače in težave, s katerimi se invalidi srečujemo v življenju. Ker se zavedam, da si najlažje zapomnimo zgodbo in zanimivosti iz resničnega življenja, sem kot primer ilustrativne zgodbe za to tematiko izpostavil svojo lastno. V dveh letih po nesreči sem doživel izjemno paleto tragičnih dogodkov, ki so jim sledili neverjetno srečni. Življenje je lahko kakor mavrica na nevihtnem nebu.”

Septembra 2014 je izšla slikanica Lev Rogi najde srečo. Pravljica je nastala kot nadaljevanje zgodbe o Levu Rogiju. Zapisana je tako, da je v literarnem smislu zaokrožena celota in ni nujno, da otroci poznajo prvo zgodbo o levu Rogiju za njeno razumevanje. Ilustracije je izdelala Urška Stropnik Šonc. V začetku leta 2017 je izšlo prvo njegovo literarno delo, ki nima avtobiografskega značaja. Mladinska pripoved Pustolovščine v Prlekiji se dogaja v njegovih domačih krajih (Velika Nedelja z okolico).

Po medicinski rehabilitaciji se je ponovno zaposlil in dela kot prof. geografije in sociologije v Bolnišnični šoli, ki deluje na Pediatrični kliniki UKC Maribor.

test test test test test test test test test

Deli z ostalimi